Tarlósnak hála egyre kevesebben fizetik be a közúti büntetéseket

2017 június 27., kedd 6:10
104

Folyamatosan romlik a bírságfizetési morál a belvárosi kerületekben, mióta Tarlós István nekiment a közterület-fenntartóknak - írja a 24.

 "Divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd annak környezetére ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést" - mondta a főpolgármester még márciusban, és elsőre úgy tűnt, őszintén félti az autóval közlekedő pénzügyi biztonságát, aztán kiderült, hogy csak a szabálytalanul kanyarodó feleségét vágták meg egy Szépvölgyi úti térfigyelő kamera alapján.

A TV2 egy műsorában egyenesen "pénzbehajtásnak látszó akciókról" beszélt, és beavatkozást ígért.

Budapest, 2017. június 8...Tarlós István fõpolgármester a Városházán 2017. június 8-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Tarlósnak sikerült leállíttatnia a több 10 millió forint értékű térfigyelő rendszert, és megnyerte magának Pintér Sándor belügyminisztert is, aki figyelmeztette a köztereseket, hogy felvétel alapján nem szabhatnak ki büntetést, csak a rendőrségen keresztül kezdeményezhetnek eljárást. 

Más kérdés, hogy több önkormányzat szerint Pintér jogi hivatkozása nem volt pontos, így a rendszer több helyen még mindig működik, és azt is kitrükközték, hogy a rendőrség által lefolytatott eljárásokból hogyan nyerhetnek némi pénzt. A rendőrség feladatai mindenesetre megsokasodtak. 

Abban a 7 kerületben, ahol van térfigyelő rendszer, egyre kevesebben fizetik be a büntetéseket, ennél közelebbi információt csak az V. és VII. kerületi közteresek árultak el a 24-nek; mindkét belvárosi kerületben "rövid idő alatt jelentősen romlott a befizetők aránya". 

Az V. kerületben 2017 márciusa, Tarlós akciózása előtt még 50-55 százalékos volt a befizetési hajlandóság, ez a szám áprilisra 42-ig, májusra 23-ig zuhant vissza. A Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet szerint kifejezetten a kamerák körüli vita az oka a visszaesésnek, ráadásul a szabályszegések száma is megduplázódott. Ugyanott egy áprilisi napon még 21-22 szabálytalanság történt, májusban már 46. 

Tény, hogy a térfigyelés elég jó üzlet, a VIII. kerületi önkormányzatnak például üt év alatt 2milliárdot hozott. (24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt