Oroszországban még mindig népszerűbb Sztálin, mint Putyin

külföld
2017 június 28., 06:33

A független orosz közvéleménykutató, a Levada Center egyik friss felmérésével arra akarta a felhívni a figyelmet, hogyan változnak az oroszok nézetei Sztálinról. A felmérésből kiderült, hogy míg a 90-es években rengetegen elutasították a népirtó és tömegeket deportáló Sztálint, addig most folyamatosan nő a népszerűsége. Olyannyira, hogy jelenleg őt tartják a megkérdezettek a legkiemelkedőbb orosz történelmi személyiségnek.

Sztálin ezzel a legkedveltebb orosz költőt, Puskint, és Vlagyimnir Putyin elnököt előzi meg a listán.

Igaz, Sztálin népszerűsége 2012-ben volt a csúcson, akkor a megkérdezettek 42 százaléka tartotta őt kiemelkedő orosz személyiségnek, míg ez az arány most csak 38 százalékos. Putyin és Puskin 34 százalékon állnak, őket Lenin követi 32, majd Nagy Péter cár 29 százalékkal. Az első 10-be belefért még Gagarin, Lev Tolsztoj, Zsukov marsall, Nagy Katalin cárnő és Lermontov. (Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.