Gulyás Gergely: Az amerikai külügy inkább gátja a jó kapcsolatoknak

2017 június 29., csütörtök 5:11
92
Fotó: Botos Tamás

Miközben a magyar-amerikai gazdasági és biztonságpolitikai, katonai kapcsolatok és együttműködés nagyon jó, ettől a szinttől "indokolatlanul elmaradnak a politikai kapcsolatok" - mondta az MTI-nek Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki háromnapos látogatáson tartózkodik Washingtonban.

Indokolatlanul elmaradnak a politikai kapcsolatok?

Igazán szalvétával fogott megfogalmazás a politikai korrektség ellen tabukat döntögetve lázadó Fidesztől. Az amerikai nagykövetség legutóbb már konkrétan hazugsággal vádolta a magyar kormányt, amikor azt írták, nem valósok azok az állítások, amelyek szerint a magyar civil törvény az amerikai FARA törvényen alapul.

Gulyás elmagyarázta azt is, miért "maradnak el" ezek a kapcsolatok, annak ellenére, hogy Orbán Viktor nemrég még arról beszélt, hogy Donald Trump megengedi, hogy az első helyre tegyük magunkat:

"Az a demokrata párti adminisztráció, amely nyolc éven keresztül meghatározta a politikát, és ideológiai kérdéseket helyezett a politika előterébe, valamint a szükségesnél nagyobb mértékben avatkozott be a belpolitikába mindenhol - Közép-Európában nem csak mi panaszkodunk erre, hanem a csehek, a szlovákok és a lengyelek is -, úgy tűnik, a kormányváltással még nem ért véget."

A parlament alelnöke szerint Magyarország törekszik a korrekt párbeszédre, bár álláspontja szerint ennek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén "komoly korlátai vannak". "Tudomásul vesszük, hogy pillanatnyilag az amerikai külügyi adminisztráció, beleértve a budapesti nagykövetséget is, sokkal inkább gátja, mint elősegítője a két ország jó politikai kapcsolatainak" - mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt