A szerkesztőikért tüntettek a New York Times dolgozói

Média
2017 július 01., 07:44
comments 84

A New York Times több száz újságírója tüntetett csütörtök délután a lap New York-i szerkesztősége előtt, amiért a cég vezetői úgy döntöttek, hogy átalakítják a szerkesztőséget. Az átalakítás során pedig akár 50 szerkesztőt áthelyezhetnek vagy kirúghatnak.

link Forrás

A demonstráció 15 percig tartott az épület előtt, de az épületben hosszabb volt a munkabeszüntetés. A lap több szerkesztője és az újságírók is tiltakozó leveleket írtak a lapvezetésnek, akik egy válaszlevelükben próbálták védeni a döntésüket, hangsúlyozva, hogy ők nem a szerkesztés ellen vannak, csak át akarják szervezni a szerkesztőséget.

link Forrás

Az újságírásban globális trend, hogy egyre kevesebb szerkesztésen mennek át a szövegek és a fotók a publikálás előtt. Míg a hagyományos nyomtatott lapokban és az azokhoz hasonlóan működő, nagy online szerkesztőségekben akár 4-5 ember is átnézi, szerkeszti, javítja és rendezi a szövegeket, miután azok kikerülnek az író keze alól, addig a média felgyorsulásával ezek a szerkesztői fázisok kezdtek a leghamarabb eltűnni.

link Forrás

A nagy múltú New York Times egyik legnagyobb minőségbiztosítási garanciája éppen a lap szerkesztési rendszere: a szerkesztés során ugyanis több szerkesztő megy végig a szövegeken, és nemcsak stilisztikai és helyesírási szempontból javítják, hanem ellenőrzik a benne szereplő tényeket, és a szerző következtetéseit is.

link Forrás

Persze sok esetben azt mondja egy-egy lapvezetés, hogy ha az újságíró jobban figyel, akkor nem kell akkora hangsúlyt fektetni a szerkesztésre, így pénzt lehet megspórolni, és gyorsítani a publikálást.

link Forrás

Viszont ez sokszor minőségromláshoz vezet, már csak a több szem többet lát elve alapján is.

link Forrás

A Facebook és a politika által terjesztett és felduzzasztott álhírek világában több lap is azzal igyekszik meggyőzni az olvasóit, hogy újra elkezd nagyobb hangsúlyt fektetni az ellenőrzésre és a szerkesztésre. Donald Trump megválasztása után a Washington Post és a New York Times is pont ezt ígérte, ezért is lehet most visszatetsző a Times-nál tervezett leépítés. (Poynter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.