Civilek szedték össze a szemetet a Római-partnál

Budapest
2017 július 02., 19:37
comments 100

Vasárnap 60-70 ember közösen szedte a szemetet a Római-part központjában. Ez az a rengeteg ember által kedvelt partszakasz, ahova a fideszes városvezetés tervez mobilgátat emelni, ami után nyomasztó kőszórás marad majd csak a környékből. 

A mobilgát terve ellen régóta tiltakoznak civil szervezetek: elmondásuk szerint a tervek nemcsak az odajáró embereket, de a környék élővilágát is sújtaná, ráadásul könnyedén fel lehetne húzni egy olyan mobilgátat is, amivel megmaradhatna a part, csak akkor rosszul járna pár vállalkozó, aki tiltott, ártéri területre építette fel ingatlanját. 

Most ezek a civilek fogtak össze egy közös takarításra, mivel elmondásuk szerint a part kezelője, a Fővárosi Önkormányzat nem fordít figyelmet erre. 

Mint közleményükben írták, a csoportok arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy sem a III. kerületi, sem a Fővárosi Önkormányzat nem jeleskedik a terület tisztántartásában, valamint arra, hogy a part rendezése és tisztasága a mobil árvízvédelmi fal építésétől független dolog.

A vasárnapi takarításra elhívták a Fővárosi Közgyűlés tagjait, Tarlós István főpolgármestert és a kerület polgármesterét, akiknek a támogatása annyiban merült ki, hogy a Főkert Nonprofit Zrt révén kesztyűket és zsákokat biztosítottak a szemétszedéshez. A segítséget amúgy köszönik szépen, teszik hozzá a közleményben, amiben arról is írnak, hogy északi és déli irányba indulva a Római-part Nánási köz és Piroska utca közé eső, mintegy 2 km-es szakaszán gyűjtötte össze szelektíven a szemetet. Sokan, látván a szemétszedőket, menet közben kértek kesztyűt és zsákokat és kapcsolódtak be a munkába. 

Lesz még hasonló akciójuk, ígérik, ha valaki érdeklődne, akkor a fakaromain.hu oldalra érdemes ellátogatni. 

A Római-part élővilágáról és történetéről nemrég készítettünk egy rövid filmet, érdemes azt is megnézni. Korábbi cikkeink a partról itt találhatóak meg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.