Nem mindenki felhőtlen boldog a Duna felett cirkáló repülők miatt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

10 órakor elvileg elkezdődött, onnantól számítva még nagyjából 6-7 órát kell kibírnia Budapestnek és véget ér a Red Bull Air Race. Minden nyáron van egy hétvége, amikor kisrepülők veszik birtokba a Dunát és a legkülönbözőbb nyakatekert mutatványokkal szórakoztatják a közönséget. A buli minden jel szerint elég ráfizetéses a fővárosiaknak.

A japán Josihide Muroja parádézik épp a Szabadság híd alatt a szombati edzésenFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A városlakók közül viszont nem mindenki lelkes a rendezvény miatt, ami rengeteg forgalomkorlátozással és persze jelentősnek mondható hangzavarral jár. Sokan ezt nem is tartják magukban, és a verseny Facebook-oldalán vonják kérdőre a szervezőket és a rendezvényt minden évben lelkesen támogató Fővárosi Önkormányzatot. 

Itt egy kisebb válogatás, a többiből érdemes az oldalon szemezgetni:

 • "Ha már ott vernyogtok, igazán megcsinálhatnátok a város szúnyogirtását, hogy legalább legyen valami hasznotok."
 • "Ha lenne nálam egy légycsapó, ami lenne egy kilométer hosszú, csapnám le vele az összes nyomorék gépszúnyogot a francba."
 • "Ettől szedek fájdalomcsillapítót. Agyat szétviszi a sok gyakorlás."
 • "Mint Erőemelő Világbajnok, nem megyek ki az edzőteremből más lakóterületéhez és belerondítva a komfort zónájába, felhúzást gyakorolni, ami 300 kiló felett elég hangosra sikeredne."
 • "Kövessen benneteket a halláskárosultak szövetsége!"
 • "Tönkreteszik a hétvégi pihenésünket ezzel az iszonyú zajjal! Engem a második világháborúra emlékeztet, amit átéltem!"
 • "Pár ezer ember miatt, akik talán bírják ezt a cirkuszt, több kerület lakói szívnak miatta a pihenésre való hétvégén!! Miért nem mennek lakatlan helyre, és aki kedveli az menjen oda!!! Borzalom...!!! A gyerek erre ébredt az ebéd utáni alvásból ijedten...."
 • "Menjetek a Balaton fölé. Vagy a brazil esőerdők fölé. De a legjobb helyen a Szahara kellős közepén lennétek. Ott berreghetnétek a homoknak.Bécsben voltatok már? Oda nem mehettek? Megértem. Csak ide jöhet minden bóvli."
 • "Szeretem a repülőket, de semmi keresnivalója nincs egy ilyen rendezvénynek a belvárosban!!! >:(
 • "Hát tudjátok nem belvárosiak hogy nekünk nem egy napot kell kibírni hanem majdnem minden hétvégét! Mert ugye Futunk, tüntetünk, parádézunk, felvonulunk, air race-elünk aztán jön a vizes vb meg foci eb meg lezárjuk a hidakat mert az olyan durva jó a belvárosnak s sorolhatnám....
  S most mondhatjátok hogyha nem tetszik költözzünk! Hidd el akinek lenne erre lehetősége simán....."

Azért elhangzanak érvek a verseny mellett is:

 • "A pride többet árt a gyermekeinknek, amiatt totálisan káosz a város, inkább azt vigyék ki a szigetre...Ez egy sportrendezvény, lényege a látványos helyszin, a reklám és a tömeg. Szerintem ennek nagyobb létjogosultsága van, mint a pridenak. (...)" 
 • "Nem értem a sok agyatlant aki sír emiatt a rendezvény miatt. Inkább nézné a gyerekkel. De ha nem érdekli akkor tervezze a nyaralást erre a hétvégére. Mi az örsön lakunk fejünk felet jönnek a repülök kB 10-20 percenként. Főleg este. Mi nem sírunk emiatt!"
 • "Én most kiverem a biztositékot sokaknál. Én nagyon szeretem ezt a versenyt nézni, az egész világ látja szép fővárosunkat. Van sokkal több zavaró dolog egész évben az Air Race csak két nap. Nem kérek hozzászólásokat, nekem ez a véleményem."

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.