A Mazsihisz elnöke kikéri magának, hogy a kormányt védené, de még mindig nem biztos benne, hogy a sorosozós plakátok kihelyezését antiszemita szándék vezérelte

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hétfőn elmondta véleményét a kormány legújabb plakátjairól, amiken Soros György nevető arca és a

Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!

szöveg látható.

Heisler azt mondta, hogy

ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától, és a kampány alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. „zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út.

Hétfőn több magyar lap, köztük a 444 is megjegyezte, hogy az elnök ezekkel az állításokkal már-már felmenti a kormányt az antiszemitizmus vádja alól, hiszen azt írja, hogy ugyan lehetnek antiszemita felhangjai a kampánynak, de bizonyára nem ez volt a kormány szándéka.

Ezekre reagálva Heisler kedden egy újabb levelet adott ki, amiben gyakorlatilag megismételte a hétfői álláspontját:

„A Sorost célponttá tevő kampányok antiszemita képzettársításokat is elindíthatnak – sőt, már el is indítottak, s ez független attól, hogy a kormánynak volt-e ilyen szándéka.”

A levélben Heisler részletezi korábbi megszólalásait, amikben

  • elítélte Horthy Miklós kormányzati magasztalását,
  • elítélően nyilatkozott az előző kormányzati plakátkampányról,
  • elítélően nyilatkozott a migránsellenes kampányról,
  • közleményt adott ki a Népszabadság bezárásakor,
  • közleményt adott ki, miután az M1 híradója az iráni ajatollahra hivatkozva cionistázta és gonosznak nevezte Sorost.

Heisler szerint ők sem a kormánynak, sem az ellenzéknek sem szövetségesei, nem szolgálják ki a kormányt, csak együttműködnek vele, és igyekeznek mindig higgadtak maradni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.