A Mazsihisz elnöke kikéri magának, hogy a kormányt védené, de még mindig nem biztos benne, hogy a sorosozós plakátok kihelyezését antiszemita szándék vezérelte

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke hétfőn elmondta véleményét a kormány legújabb plakátjairól, amiken Soros György nevető arca és a

Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!

szöveg látható.

Heisler azt mondta, hogy

ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától, és a kampány alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. „zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út.

Hétfőn több magyar lap, köztük a 444 is megjegyezte, hogy az elnök ezekkel az állításokkal már-már felmenti a kormányt az antiszemitizmus vádja alól, hiszen azt írja, hogy ugyan lehetnek antiszemita felhangjai a kampánynak, de bizonyára nem ez volt a kormány szándéka.

Ezekre reagálva Heisler kedden egy újabb levelet adott ki, amiben gyakorlatilag megismételte a hétfői álláspontját:

„A Sorost célponttá tevő kampányok antiszemita képzettársításokat is elindíthatnak – sőt, már el is indítottak, s ez független attól, hogy a kormánynak volt-e ilyen szándéka.”

A levélben Heisler részletezi korábbi megszólalásait, amikben

  • elítélte Horthy Miklós kormányzati magasztalását,
  • elítélően nyilatkozott az előző kormányzati plakátkampányról,
  • elítélően nyilatkozott a migránsellenes kampányról,
  • közleményt adott ki a Népszabadság bezárásakor,
  • közleményt adott ki, miután az M1 híradója az iráni ajatollahra hivatkozva cionistázta és gonosznak nevezte Sorost.

Heisler szerint ők sem a kormánynak, sem az ellenzéknek sem szövetségesei, nem szolgálják ki a kormányt, csak együttműködnek vele, és igyekeznek mindig higgadtak maradni.