Üresen zakatol a felcsúti kisvasút

2017 januárjában az üzemeltető A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány megtagadta a választ az Átlátszó közadat-igénylésére, amikor azt tudakolták tőle, pontosan hány jegyet adtak el napi bontásban az elmúlt félévben. 

Az átlátszósok ezek után panaszt tettek a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert szerintük a 600 milliós uniós támogatásból épült vasút közpénzeket él fel, ezért joguk van hozzáférni az információkhoz. Végül az alapítvány erre reagálva megosztotta az utasforgalmi adatokat és a szerelvények számát napról napra. Mivel az adatigénylés januárban kelt, tavaly áprilistól januárig kaptak számokat. Áprilisban startolt el a kisvasút. 

Az adatokból az látszik, hogy az indulástól számítva folyamatosan esik a kihasználtság. Első napokon még 1000 embert is elvittek a vasutak, de aztán hamar visszaesett 100-200 magasságába, év végére pedig gyakorlatilag elfogytak az utasok.

Összesen 53 olyan nap volt, amikor egyáltalán senki nem utazott, de hét napon ez sem zavarta az üzemeltetőket, és így is útjukra indítottak szerelvényeket. Az átlagos jegyeladási szám 113 egy nap. 


(Átlátszó)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.