Andy Vajna Mátyás királyról forgatná a következő Trónok harcát, és ha már itt tartunk, Orbán Viktor kitűnő ember

politika
2017 július 06., 07:02

Figyelő: Úton-útfélen bizonyos alkotók nyilatkozataiban elég csúnyán fogalmaznak a hazájukkal kapcsolatban.

Andrew G. Közpénz: Azt szoktam mondani: rendben, hogy van politikai véleményed, de az nincs rendben, hogy a pénzt elfogadod, aztán szidod az államot. Akkor ne fogadd el az állami támogatást, ezzel is tiltakozz a rendszer ellen.

Tökéletesen fogalmazza meg a NER lényegét a Figyelőnek adott interjújában Andy Vajna film- tévé- rádió- kaszinó- és közpénzkán. A magyar állam kifosztása kedvéért külföldről hazatelepült producer ugye arról beszél, hogy a közpénzből juttatott forrásokért cserébe a filmeseknek tartani kellene a szájukat. Már februárban, Enyedi Ildikó kormánykritikus nyilatkozata után lement ebből egy kör, ami megmutatta, hogy a kormány környékén

a közjavakhoz való hozzáférést egész egyszerűen hűbérnek tekintik, akinek adnak pénzt, attól elvárják a lojalitást.

Ez persze nem csoda, fideszes körökben a politikai közösséghez tartozás egyik legfontosabb szervező ereje a közjavakhoz, közpénzhez való hozzáférés, sőt, a közösségen belül elfoglalt pozíció is nagyon szoros összefüggésben van azzal, hogy mennyi közpénzre tudja rátenni valaki a kezét. Nyilván nehéz elképzelniük, hogy léteznek ettől eltérő megközelítések, mondjuk ha valaki egy film készítésére kap pénzt, és a pénzből megcsinálja a filmet, akkor ettől még elmondhatja nyilvánosa a politikai véleményét.

De az interjú nem csak ezért érdekes.

A Figyelőről is sokat elmond, hogy a Andy Vajnáról szóló írásban néhány alkalommal előkerül Orbán Viktor miniszterelnök is,

  • akit Vajna nagyon tisztel;
  • aki nagyon tiszteli Vajnát;
  • akinek az illegális migráció elleni intézkedései korrektek;
  • aki utat mutat;
  • aki jó Magyarországnak;
  • akinek nagy lehetősége van 2018-ban választást nyerni;
  • aki gratulált a magyar filmesek eredményeihez.

Az interjúban egyébként úgy mutatják be Vajna TV2-s és Rádió 1-es projektjét, mintha ezek bátor, kockázatos vállalkozások lennének.

„Ezt [a TV2-t] nem adták ingyen. Komoly veszteségei voltak"

- veti fel az újság, de az írásból valahogy kimarad hogy a csatornát egy magyar állami bank hiteléből, azaz közpénzen vásárolta meg Vajna, igaz azóta egy "Mészáros Lőrinc"-közeli bank hitelére cserélte az állami hitelt.

„Nulláról kezdtük a Rádió 1-et. Mára több mint egymillióan hallgatják naponta, pedig nem vagyunk országos csatorna. (...) Próbálunk terjeszkedni, nálunk jelentkeznek a vidéki csatornák, és mi mint terméket adjuk el a Rádió 1 programját ezzel segítve őket például hirdetésekhez”

Így beszél a projektről Vajna, azt, hogy valójában strómancégek garmadájával nyelheti le Vajna a vidéki rádiós piacot, nem ugrasztják ki a beszélgetésben.

Viszont kiderült egy jó hír is, a TV2 műsora még az eddiginél is tartalmasabb, minőségibb lesz.

Milyen saját produkcióra számítsunk?

Olyan sorozatokra, amilyeneket Magyarországon nem csinálnak. Például történelmiekre. Mondjuk Mátyás királyról. (...) De ha megcsináljuk, jó színvonalon kell tennünk, példa erre a Trónok harca.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.