A szankciók ellenére is megérkeztek a Siemens turbinái a Krímre

külföld
2017 július 07., 12:53
comments 110

Joe Kaeser, a Siemens elnöke július 5-én Angela Merkel és a kínai elnök, Hszi Csin-ping találkozóján is részt vett.
photo_camera Joe Kaeser, a Siemens elnöke július 5-én Angela Merkel és a kínai elnök, Hszi Csin-ping találkozóján is részt vett. Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Reuters értesülései szerint Oroszország a német Siemens által gyártott áramtermelő turbinákat szállított le a Krím-félszigetre, ahova ilyesmit az EU érvényben lévő szankciói alapján nem szállíthantának. Azt, hogy a Siemens tudott-e erről, esetleg elnézte, hogy orosz partnerei megsértik a szankciókat, a Reuters egyelőre nem tudta kideríteni. Akárhogy is történt, a hírügynökségnek nyilatkozó jogászok szerint a Siemens kitette magát a nem szándékos szankciósértés vádjának, és az is valószínűnek tűnik, hogy nem tettek eleget a tiltott technológiák exportjának.

A Siemens egyik szóvivője, Wolfram Trost a cég müncheni központjából mindenesetre tagadta, hogy maga a Siemens szállított volna turbinákat a Krímre. "Betartunk minden exportkorlátozást" - mondta. Arra viszont már üzleti titokra hivatkozva nem kívánt válaszolni, hogy tudtak-e turbináik Krímbe hajózásáról, illetve hogy az üzembehelyezésüket és a karbantartásukat a cég munkatársai végzik-e. Az orosz energiaügyi minisztérium sem kommentálta a hírt, az érdeklődő újságírót a Technopromexport nevű állami céghez irányította, de ott szintén nem válaszoltak.

Oroszország két új áramtermelő erőművet épít a Krímen, hogy biztosítsa a megszállt terület energiaellátását. A Krím alapvetően Ukrajnából kapja az áramot, vagyis nem biztosított az ellátása. Az erőművek építése már egy éve csúszik, mert a kivitelező cégek nem akarták megsérteni az EU szankcióit.

A Reutersnek nyilatkozó jogi szakértők szerint nincs bírósági precedens arra, hogy vajon akkor is felelősségre vonnak-e egy vállalatot a szankciók megsértése miatt, ha a termékét egy harmadik fél exportálta. Erre a hipotetikus felvetésre az Európai Bizottság illetékesei sem akartak válaszolni, mondván a szankciók betartatása tagországi feladat. Ez esetben a német gazdasági minisztérium lenne az illetékes, de az sem kívánt válaszolni a Reutersnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.