A szankciók ellenére is megérkeztek a Siemens turbinái a Krímre

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Joe Kaeser, a Siemens elnöke július 5-én Angela Merkel és a kínai elnök, Hszi Csin-ping találkozóján is részt vett.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Reuters értesülései szerint Oroszország a német Siemens által gyártott áramtermelő turbinákat szállított le a Krím-félszigetre, ahova ilyesmit az EU érvényben lévő szankciói alapján nem szállíthantának. Azt, hogy a Siemens tudott-e erről, esetleg elnézte, hogy orosz partnerei megsértik a szankciókat, a Reuters egyelőre nem tudta kideríteni. Akárhogy is történt, a hírügynökségnek nyilatkozó jogászok szerint a Siemens kitette magát a nem szándékos szankciósértés vádjának, és az is valószínűnek tűnik, hogy nem tettek eleget a tiltott technológiák exportjának.

A Siemens egyik szóvivője, Wolfram Trost a cég müncheni központjából mindenesetre tagadta, hogy maga a Siemens szállított volna turbinákat a Krímre. "Betartunk minden exportkorlátozást" - mondta. Arra viszont már üzleti titokra hivatkozva nem kívánt válaszolni, hogy tudtak-e turbináik Krímbe hajózásáról, illetve hogy az üzembehelyezésüket és a karbantartásukat a cég munkatársai végzik-e. Az orosz energiaügyi minisztérium sem kommentálta a hírt, az érdeklődő újságírót a Technopromexport nevű állami céghez irányította, de ott szintén nem válaszoltak.

Oroszország két új áramtermelő erőművet épít a Krímen, hogy biztosítsa a megszállt terület energiaellátását. A Krím alapvetően Ukrajnából kapja az áramot, vagyis nem biztosított az ellátása. Az erőművek építése már egy éve csúszik, mert a kivitelező cégek nem akarták megsérteni az EU szankcióit.

A Reutersnek nyilatkozó jogi szakértők szerint nincs bírósági precedens arra, hogy vajon akkor is felelősségre vonnak-e egy vállalatot a szankciók megsértése miatt, ha a termékét egy harmadik fél exportálta. Erre a hipotetikus felvetésre az Európai Bizottság illetékesei sem akartak válaszolni, mondván a szankciók betartatása tagországi feladat. Ez esetben a német gazdasági minisztérium lenne az illetékes, de az sem kívánt válaszolni a Reutersnek.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.