Egy újságíró megemlítette, hogy csak a választók ötöde vett részt az „óriási sikerű” nemzeti konzultáción, mire Németh Szilárd: „Azt látom, hogy ön Soros pártján áll, én pedig a magyar emberekén”

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese, birkózója és díszkommentelője interjút adott a Népszavának.

A legfontosabb állítás az lehet benne, hogy Németh elismerte: „Elég világos volt a nemzeti konzultációban is, mire megy ki a játék.” Igaz, itt arra gondolhatott, Soros játszik, nem a Fidesz.

Németh és Zoltai Ákos újságíró között egyébként elég jó szócsata alakult ki, például ilyen fordulatokkal:

Németh Szilárd: Azért gondoljunk bele, hogy a Fidesz-KDNP többséget a magyar emberek választották, 2010-ben és 2014-ben is kétharmaddal. Ráadásul a legutóbbi, október 2-i népszavazás is magáért beszélt.

Népszava: Az biztos: nem volt érvényes. Ahogyan a mostani, "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén" plakátok is magukért beszélnek.

Németh Szilárd: Nem is hagyjuk, hogy ő nevessen.

De kiderül az is, Németh Szilárd szerint jót tesz-e a közbeszédnek a Soros-ellenes, egyesek szerint antiszemita hangulatú, de mindenképpen gyűlöletkeltő kampány: „Se nem rontanak, se nem javítanak a helyzeten. Meg kell érteni, hogy ilyen a közbeszéd Magyarországon. Elég világos volt a konzultációban is, mire megy ki a játék. Van egy Soros György nevű amerikai milliárdos spekuláns, akinek az a terve, hogy Európát elárassza migránsokkal. Ennek áll útjában a magyar kormány és a magyar emberek. Soros mindent elkövet Magyarország szétzilálásáért, megtámadott bennünket, nem kicsit, nagyon.”

Fotó: Botos Tamás/444

És ezután hangzik el A Németh Szilárd-díjas Németh Szilárd-mondat, amikor arról érdeklődnek, a több mint 8,2 millió választóból hány küldte vissza a kérdőívet:

Népszava: Valószínűleg arról is tud pontos számokat, hányan küldték vissza „minden idők legsikeresebb” konzultációját?

Németh Szilárd: Az egy héttel meghosszabbított konzultáción egész pontosan 1 688 044-en vettek részt, és 99,1 százalékuknak megegyezett a véleménye velünk.

Népszava: Ez lenne a brutális siker?

Németh Szilárd: Nekem annak tűnik, tehát ebben nem fogunk tudni megegyezni. Azt látom, hogy ön Soros pártján áll, én pedig a magyar emberekén.

Arra a kérdésre, hogy azért állna-e az újságíró Soros pártján, mert megemlítette, hogy több mint 6 millió embert egyáltalán nem érdekelt a kormány konzultációja, Németh azt mondta: „Több mint 6 millió ember nem akart ezzel a kérdéssel foglalkozni. Aki viszont akart, s visszaküldte, egybehangzóan nyilatkozott. Amikor ellenzéki próbálkozás ok vannak és 200 ezer aláírást sem képesek összegyűjteni egy népszavazás kiírásához, akkor is felteszik ezeket a kérdéseket? A nagyhangú emberek merre járnak ilyenkor?” Szerinte a nemzeti konzultáció eredménye óriási siker, és „látszani fog majd a jövő évi választáson is”. (Népszava)