Nekimennek a menekülteket kimentő hajóknak

Alig három hét alatt 70 ezer eurót (21 millió forintot) gyűjtött adományokból egy olasz ifjúsági szervezet, az Identitás Generáció nevű nemzetközi társaság helyi csoportja. (A csoport eredetileg 2012-ben Franciaországban alakult a bevándorlás megfékezésére Génération Idéntitaire néven, és a másik fontos központja Ausztriában van). 

A csoport célja, hogy ne engedjék működni azoknak a jótékonysági szervezeteknek a hajóit, amelyek kimentik a Földközi-tengerből a menekülteket.

Idén eddig 80 ezer ember indult neki Líbiából Európa felé, elsősorban Olaszország irányába. Közülük mintegy kétezren fulladhattak a tengerbe. Erre az évre összesen 250 ezer emberre számítanak a szakértők ezen az útvonalon.

A menekülteket az embercsempészek sokszor a célra teljesen alkalmatlan, túlzsúfolt csónakokra teszik, abban is bízva, hogy valaki majd úgyis kimenti őket. Az emberek mentésére cirkáló hajók kifutását igyekeznek megakadályozni most az Identitás Generáció aktivistái, például az Orvosok Határok Nélkül egyik hajóját próbálták a közelmúltban visszatartani.

Az aktivisták azt mondják, hogy a tenger felől érkezők szinte mind gazdasági menekültek, vagyis nem járna nekik a menekültjog, nem kellene beengedni őket. Úgy vélik, hogy a jótékonysági szervezetek miatt sokkal többen jönnek, mert bízhatnak abban, hogy mindenféleképpen átjutnak a Földközi-tengeren, és ezért az embermentők lényegében együttműködnek az embercsempészekkel.

Őket is egy jótékonysági szervezet mentette meg a vízbe fulladástól.Fotó: Chris McGrath/Getty Images

A szervezetek viszont azt mondják, hogy ezek az emberek az mindenképpen útnak indulnának, az életük megmentése pedig emberiességi kötelesség. A szervezet egyik képviselője azt mondta a BBC-nek az identitásosok akciójáról, hogyan olyanokkal vádolják őket, amihez nincs közük, és a megoldás nem rajtuk múlik.

Az olasz állam is egyre nagyobb gyanakvással tekint a mentőhajókra. A római kormány megfenyegette a világot, hogy kitiltja kikötőiből ezeket a hajókat, ha az EU nem segít többet menekültügyben. Végül sikerült megegyezni az EU-val új programok indításában, amelynek része lenne az olaszországi menekültek áttelepítésének felgyorsítása a 2015-ös EU-s határozat alapján. Ez az a határozat, amit többek között Magyarország nem hajlandó végrehajtani. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.