Egy évvel elhalasztották Moszkvában a melegpropagandával megvádolt balett bemutatóját

MŰVÉSZET
2017 július 11., 08:12
comments 20

Jövő májusra tolták a Rudolf Nurejev életéről szóló balett világpremierjét a moszkvai Nagyszínházban. A Bolsoj vezérigazgatója hétfői sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy a próbák alatt kiderült, még nincs kész a darab.

"Megnéztünk egy összpróbát, és a balett minőségét tekintve be kellett látnunk, hogy rossz" - mondta el Vlagyimir Urin az újságíróknak.

A Nurejev című darab Ilja Damuckij alkotása, Jurij Posszokov koreográfiáját Kirill Szerebrennyikov állította színpadra. A balett az 1961-ben a Szovjetunióból nyugatra távozott balettlegenda életét dolgozza fel.

Ő volt az első világhírű szovjet művész, aki a hidegháború idején elhagyta hazáját. Először a Londoni Királyi Balettben táncolt, majd a Párizsi Opera balett-társulatának volt az igazgatója. 53 éves korában, 1993-ben halt meg AIDS-ben.

A keddi premiert és a további előadásokat azután törölték, hogy a balett szókimondó rendezőjét, Szerebrennyikovot állami művészeti támogatások hűtlen kezelése ügyében folyó rendőrségi vizsgálatban tanúként hallgatták ki.

Szerebrennyikov támogatói szerint a kihallgatás politikai indíttatású volt. Urin Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult levélben a vizsgálat miatt. A rendezőt az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálójának tekintik. 

Az orosz kulturális minisztérium szóvivője hétfőn cáfolta, hogy a darabot a tárca tiltotta volna le. Közölték, hogy korábban tárgyaltak Urinnal az előadásról, de mint hangsúlyozták: "a betiltás nem a minisztérium munkamódszere".

A TASZSZ orosz hírügynökség azonban egy kulturális minisztériumhoz közel álló forrásra hivatkozva arról is beszámolt, hogy az illető szerint a bemutatót azért halasztották el, mert a miniszter attól tartott, hogy az előadás sérti azt a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás népszerűsítését kiskorúak előtt.

Urin a sajtóértekezleten leszögezte, tudatában volt, hogy az orosz társadalom egy része nem fogad majd jól egy olyan előadást, amely Nurejev meleg kapcsolatait is érinti.

"Higgyék el, teljesen tisztában voltam vele, hogy ez egy olyan különleges téma, amit sokan elutasíthatnak" - mondta.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.