A 22 év után elküldött makói iskolaigazgató sejtette, hogy ez lesz a vége

politika
2017 július 12., 02:38
comments 80

Lázár János egyszer megkérdezte Rója Istvánt, a makói József Attila Gimnázium igazgatóját, hogy miért írta alá a miskolci Herman Ottó Gimnázium tavaly országos tiltakozásokat kiváltó kiáltványát. Saját bevallása szerint máshonnan nem érzett rosszallást, mégse tud másra gondolni, mint hogy politikai okokból érvénytelenítették iskolaigazgatói pályázatát. Pedig már 22 éve ő vezeti a gimnáziumot. "Az iskolaigazgatóként töltött huszonkét évem alatt nem sikerült semmi olyat elkövetnem, amibe bele lehetett volna kötni" - állította a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Azt a kritikát, amit a makói Fidesz-frakció fogalmazott meg, hogy a gimnáziumában évek óta romlik az oktatás színvonala, azzal utasította vissza, hogy "a magyar oktatás színvonala romlik, nem a makóié [...] Nem véletlen, hogy az elitgimnáziumok tanítványai már inkább külföldi egyetemekre jelentkeznek".

A legfőbb problémának amúgy azt tartja, hogy túlterhelt a tanár és a diák is. "Nem kellene ennyi mindent erőltetni, inkább kevesebbet kellene tanítani, de azt jobban" - mondta. Szerinte az is marhaság, hogy a tervek szerint a jövőben már csak nyelvvizsgával lehessen felvételizni a felsőoktatásba. Ez Rója szerint csak korlátozza a tanulók lehetőségeit. "Hogy Medgyesbodzáson rajztanár legyen valaki, minek ahhoz középfokú nyelvvizsga?" - mondta.

Azt ugyanakkor elismeri, hogy a tavalyi tiltakozások utáni átalakítások jobbá tették a rendszert. "Annyira rosz volt az előző, hogy ennél a mostani már csak jobb lehet" - mondta. De a pénzhiány még mindig ellehetetleníti a működést. Az ő gimnáziumának például még tornaterme sincs a kötelező testnevelés országában, mert a város leválasztotta az iskoláról és városi sportcsarnokot csinált a Makovecz Imre tervezte tornateremből. Apropó, Makovecz. Rója szerint a sportcsaronokban azért nincs kosárpalánk, mert Makovecz Imre nem tervezte bele. Rója ugyan kérte, hogy legyen, de Makovecz azt felelte, hogy az megtörné az épület templomi hatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.