Elnézte a leszállópályát az Air Canada pilótája, majdnem négy várakozó utasszállítóba csapódott

repülés
2017 július 12., 10:33
comments 103

Óriási katasztrófát okozhatott volna az Air Canada Torontóból San Franciscóba érkező járatát irányító pilóta pénteken éjfél körül. Az Airbus A320-200-as típusú gépen 140 utas volt. A pilóta megkapta az engedélyt a leszállásra, a manővert is megkezdte, amikor kiderült, hogy elnézte a célt, és nem az üres kifutópályán, hanem az azzal párhuzamos gurulóúton akarja letenni a gépet. Ott pedig négy utasszállító várakozott. Az egyik, betonon álló gép pilótája hívta fel a figyelmet a rossz helyet megközelítő Airbusra. 

A légiirányítás azonnal jelezte a kanadai pilótának, hogy leszállás helyett emelje fel a gépet és startoljon át. 120 méteres magasságban húzott el végül a gurulóút és az azon álló gépek felett. Negyedórával később aztán rendben leszállt a torontói járat. 

Az ügyben az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal vizsgálatot indított. (BBC)

Címlapkép: wikipedia/BriYYZ

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.