Ha az EU-n múlna, a munkáltatók a jövőben nem meózhatnák le az álláskeresőket a Facebookon

külföld
2017 július 13., 09:18
comments 117

Európai törvényeket szeghet meg az a munkáltató, aki megnézi az állásra jelentkezők közösségi médiás profilját. Most kiadott útmutatások szerint ezt a jövőben csak akkor tehetik meg, ha erre van jogalapjuk. Jogalapot meg csak az teremthet, ha az állásra jelentkező közösségi médiás profiljáról begyűjthető adatok "szükségesek és relevánsak a munkateljesítmény megítéléséhez".

Az uniós jogszabályok tagországi jogba való átültetését felügyelő EU-s adatvédelmi szakemberek szerint az, hogy egy álláskereső Facebook- vagy Twitter-profilja nyilvános, még nem jelenti azt, hogy az ott látható adatokat a munkáltatók saját céljaikra használhatnák. Az iránymutatás szerint a munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell az álláskeresőket arról, ha auditálni szeretnék a közösségi médiás profiljukat, illetve nem kényszeríthetik arra az álláskeresőt, hogy elfogadják, ha a munkáltató ismerősnek jelöli őket.

A Financial Times a CareerBuilder online fejvadászcég felmérése szerint az európai munkáltatók kb. 60 százaléka szokta ellenőrizni a jelentkezők közösségi médiás profilját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.