Könnygázzal oszlatták a tüntetőket, miközben Juncker átvette a szaloniki egyetem díszdoktori címét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Zavargások voltak Szalonikiben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a görög városban tett csütörtöki látogatása alatt.

A görög kikötővárosban tüntetők egy koncertterembe próbáltak bejutni, ahol Juncker az este folyamán átvette az Arisztotelész szaloniki egyetem díszdoktori címét.

Fotó: Konsztantinosz Tszakalidisz/SOOC/AFP

A rendőrség különleges egységei könnygázzal oszlattak – jelentette a Szkai görög tévécsatorna. A jelentős részben baloldali tiltakozó csoportok aktivistái „Juncker nem kívánatos” feliratú transzparenseket lengettek.

A tiltakozók egyebek mellett olyan privatizálások ellen tüntettek, amiket az eladósodott Görögországnak a nemzetközi hitelezői nyomására kell végrehajtania.

Fotó: Szakisz Mitrolidisz/AFP

Juncker szerint Görögország most „nagyon jó” helyzetbe került, és ez az oka annak, hogy az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás lezárása mellett döntött – jelentette az AMNA görög hírügynökség. Az Európai Bizottság elnöke Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel egyeztetett erről, miután Brüsszel javaslatot tett a Görögországgal szemben indított eljárás lezárására.

Ciprasz a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az intézkedést „nagyon fontos üzenetként” méltatta, ami növeli országa eltökéltségét a gazdasági felépülésre.

Juncker látogatását és a rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.