Alkotmánybíróság: Minden vallási közösségnek jár az 1%

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában kimondja, hogy minden vallási közösségnek, vagyis minden egyháznak jár az adózók 1%-os felajánlása.

A mostani törvény szerint csak az úgynevezett bevett, vagyis államilag elismert egyházak jelölhetők meg az adóbevallásokban kedvezményezettként.  Az AB szerint ez alkotmányellenes, és kötelezték a parlamentet, hogy egy éven belül módosítsa a törvényt.

Az Alkotmánybíróság szerint az állam ugyan tehet különbséget az egyházak között, és megmondhatja, hogy melyiket hogyan akarja támogatni, de ezt a politikát nem kényszerítheti rá a lakosságra is.

A mostani ítélet onnan indult, hogy egy állampolgár megtámadta a NAV-ot az Alkotmánybíróságon, mert nem engedték, hogy egy nem bevett egyháznak ajánlja fel adója 1 százalékát. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a NAV-ot nem terheli felelősség, mert a törvénynek megferlelően járt el.

Csakhogy ezután saját hatáskörben megvizsgálta a törvényt, amiről megállapították, hogy alaptörvény-ellenes.

A magyar egyházügyi törvény egyes rendelkezéseivel szemben korábban a strasbourgi emberjogi bíróság is hozott ítéletet. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.