Alkotmánybíróság: Minden vallási közösségnek jár az 1%

2017 július 14., péntek 9:38
67

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában kimondja, hogy minden vallási közösségnek, vagyis minden egyháznak jár az adózók 1%-os felajánlása.

A mostani törvény szerint csak az úgynevezett bevett, vagyis államilag elismert egyházak jelölhetők meg az adóbevallásokban kedvezményezettként.  Az AB szerint ez alkotmányellenes, és kötelezték a parlamentet, hogy egy éven belül módosítsa a törvényt.

Az Alkotmánybíróság szerint az állam ugyan tehet különbséget az egyházak között, és megmondhatja, hogy melyiket hogyan akarja támogatni, de ezt a politikát nem kényszerítheti rá a lakosságra is.

A mostani ítélet onnan indult, hogy egy állampolgár megtámadta a NAV-ot az Alkotmánybíróságon, mert nem engedték, hogy egy nem bevett egyháznak ajánlja fel adója 1 százalékát. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a NAV-ot nem terheli felelősség, mert a törvénynek megferlelően járt el.

Csakhogy ezután saját hatáskörben megvizsgálta a törvényt, amiről megállapították, hogy alaptörvény-ellenes.

A magyar egyházügyi törvény egyes rendelkezéseivel szemben korábban a strasbourgi emberjogi bíróság is hozott ítéletet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt