Alkotmánybíróság: Minden vallási közösségnek jár az 1%

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában kimondja, hogy minden vallási közösségnek, vagyis minden egyháznak jár az adózók 1%-os felajánlása.

A mostani törvény szerint csak az úgynevezett bevett, vagyis államilag elismert egyházak jelölhetők meg az adóbevallásokban kedvezményezettként.  Az AB szerint ez alkotmányellenes, és kötelezték a parlamentet, hogy egy éven belül módosítsa a törvényt.

Az Alkotmánybíróság szerint az állam ugyan tehet különbséget az egyházak között, és megmondhatja, hogy melyiket hogyan akarja támogatni, de ezt a politikát nem kényszerítheti rá a lakosságra is.

A mostani ítélet onnan indult, hogy egy állampolgár megtámadta a NAV-ot az Alkotmánybíróságon, mert nem engedték, hogy egy nem bevett egyháznak ajánlja fel adója 1 százalékát. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a NAV-ot nem terheli felelősség, mert a törvénynek megferlelően járt el.

Csakhogy ezután saját hatáskörben megvizsgálta a törvényt, amiről megállapították, hogy alaptörvény-ellenes.

A magyar egyházügyi törvény egyes rendelkezéseivel szemben korábban a strasbourgi emberjogi bíróság is hozott ítéletet. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.