Fürjes Balázs elárulta, 263 milliárdot sem sajnáltak volna a vizes világbajnokságra

sport
2017 július 14., 09:59
comments 233

A vizes világbajnokság megvalósításért is felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs volt a vendég a Sport1 tévében, ahol többek között arról is beszélt, miért kell örülni annak, hogy ennyi pénzért rendezünk vizes világbajnokságot, annak ellenére, hogy eredetileg 40 milliárdos költségvetésről volt szó.

Újra elhangzik az a hazugság, hogy 130 milliárd forint a világbajnokság költségvetése – miközben az is kiderült már, hogy egy legalább 30 milliárdos költséget állami cégeken keresztül, rejtetten toltak bele a projektbe, további rejtett tételekkel együtt 170 milliárdnál tartanak. De Fürjes tovább megy, szerinte ez egy elhanyagolható összeg, és először árulta el, hogy eddig titokban sokkal nagyobb pénzzel számoltak.

"Mi egy nagyon konzervatív becslést készítettünk, ez azt hozta ki, hogy a legeslegrosszabb esetben három év költségvetése, 2015, 2016 és 2017, a legeslegrosszabb esetben sem lesz évente a magyar költségvetésének fél százaléka, 0,5 százaléka, tehát ezt tudjuk vállalni egy folyamatos gazdasági növekedés mellett.

Sehonnan nem kellett elvonni egyetlen fillért sem, a magyar gazdaság éves növekedése, az évente megtermelt többlet fedezetet nyújtott erre."

Számoljunk picit, 2015-ben 17 190 milliárd, 2016-ban 16 984 milliárd, 2017-ben pedig 18 541 milliárd forint volt a költségvetés kiadási oldala. Tehát Fürjes konzervatív becslése szerint a vizes vb költségvetése elérhette volna ezek fél százalékát, ami

263,6 milliárd forintra jön ki,

Tehát úgy mentek bele a projektbe, hogy bemondták ennek felét (130 milliárdot), de nem tartották elképzelhetetlennek, hogy igazából a duplája lesz.

Arról nem is beszélve, hogy Fürjesnél a gazdasági racionalitás úgy néz ki, hogy ha van gazdasági növekedés, akkor azt simán el lehet költeni bizonytalan megtérülésű látványberuházásokra. Akár teljes egészében is. Nem kell semmilyen elszálló költség és agyatlan pazarlás miatt magyarázkodni, hiszen "a gazdasági növekedés fedezetet nyújt erre".

Szóval a gazdaság növekménye (mostanában évente kb. ezermilliárd forint) gyakorlatilag a kormányé, azt csinál vele, amit akar. Ha bizonytalan megtérülésű látványberuházást akar, akkor arra költi, és kész.

De Fürjes azért is tiltakozik, mert egy csomó "egyébként is szükséges" beruházást összevontak a vizes vb projektben. Ebben igaza van, tényleg nem lehet mindent a vizes vb-hez sorolni. Ott van például a 400 milliós biciklis híd kétszáz méterre a már álló hídtól. Ez a vizes vb alatt egy parkolóhoz vezet (nyilván azokra gondoltak, akik autóval érkeznek a világbajnokságra, majd onnan biciklivel tesznek meg ötven métert a Duna Arénáig), viszont hamarosan felépül a Szivek Norbert nemzeti vagyonkezelő-igazgató érdekeltségében épülő Danubio-lakópark, aminek pont a bejáratát fogja a várossal összekötni.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.