A német rendőrök tavaly összesen 52-szer használták a fegyverüket

bűnügy
2017 július 15., 05:11
comments 84

A mai hivatalos kormánykommunikáció, vagy legalábbis Orbán szónoklatai szerint ma Nyugat-Európában veszélyben van a kultúra, a jólét, az iskola, a méltósággal öregedés és a biztonság. Amikor az egyszerű ember terrortámadásról vagy szétvert tüntetésről lát felvételeket, akár még egyet is érthet, de ilyenkor érdemes megnézni a statisztikákat.

A münsteri Német Rendőrségi Főiskola adatai szerint ugyanis a német rendőrök 2016-ban összesen 52 alkalommal használták a fegyverüket, 11 embert lőttek agyon, és 28 embert sebesítettek meg.

A rendőrök minden halálesetnél önvédelemből vagy mások életére leselkedő veszély elhárítása érdekében tüzeltek.

Egy gyerek virágot ad egy rendőrnek a hamburgi G20 előtti tüntetésen, július 8-án.
photo_camera Egy gyerek virágot ad egy rendőrnek a hamburgi G20 előtti tüntetésen, július 8-án. Fotó: Odd Andersen/AFP

A tavalyi számok ráadásul nem mutatnak nagy megugrást a korábbi évek adataihoz képest:

  • 2013: 8 halott, 20 sebesült
  • 2014: 2 halott, 30 sérült
  • 2015: 10 embert lőttek agyon, és 22-t sebesítettek meg

Összehasonlításul: az USA-ban 2015-ben 1200 embert lőttek agyon a rendőrök. Magyar adatot sajnos nem találtam. (via MTI, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.