Kínában nem lehet Micimackóról posztolni, mert az elnökhöz hasonlították

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Micimackó politikailag érzékeny poszttémává vált Kínában, ezért a közösségi médiában működő cenzorok törlik a Micimackóról szóló posztok többségét. Ennek oka, hogy elkezdett terjedni egy montázs, amin egy 2013-as, Hszi Csinping elnökről készült fotót egy Micimackó kép mellé tettek. A fotó Hszi és Obama akkori amerikai elnök találkozóján készült.

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

És ez lett belőle:

A Weibo már szűr Micimackó kínai nevére, és a kínai chatszolgáltatókról is leszedték a micimackós gifeket.

Mivel a hatóságok hivatalos magyarázatot nem adtak a cenzúrára, mindenki úgy vette, hogy csak az elnökhöz hasonlítás lehetett a gond. A Weibo a micimackós posztokat általában azzal utasítja vissza, hogy ez illegális tartalom. (Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.