Levetették egy oroszról a szovjet mezt a vizes vb-n

Az orosz küldöttség néhány tagjának a vízilabdacsapat edzői stábjából le kellett vennie az ötágú vörös csillagot ábrázoló, feliratos szovjet mezét a magyarországi FINA vízes világbajnokságon – írta meg a RIA orosz hírügynökség.

A későbbi győztes orosz Szvetlana Kolesznyicsenko az orosz zászló előtt a 17. vizes világbajnokság szinkronúszás egyéni szabadgyakorlatának döntőjében a Városligetben július 19-én.Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A cikk szerint a magyar rendőrség közölte velük, hogy Magyarországon a szovjet jelképek ugyanolyan tiltott önkényuralmi jelképnek számítanak, mint a náci szimbólumok, és figyelmeztettek, hogy az akkreditáció visszavonásával, pénzbírsággal, vagy az országból való kiutasítással járhat, ha nem működnek együtt. (A házirendben is szerepel a tiltott önkényuralmi jelképek tiltása.)

A ria.ru azt írja, hogy az oroszok kifogásának, miszerint akkor az észak-koreai és az amerikai zászlót is be kellene tiltani a csillagaikkal, illetve a kínai zászlót is, amit ötször is felhúztak az ország győztes sportolóinak tiszteletére, nem volt semmilyen hatása.

Frissítés 19:40

A cikk címében korábban azt írtuk, az orosz küldöttség tagjairól vetették le a mezt, de a rendőrség cáfolta a RIA Novosti orosz hírügynökség tudósítását, mondván, nem intézkedtek az orosz vízilabda küldöttség tagjaival szemben. A vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. pedig azt írta, egy szurkolóról van szó: „ma délután egy orosz szurkoló olyan felsőben szeretett volna belépni a sportterületre, amelyen önkényuralmi jelképek voltak, ezek használata a sporttörvény szerint tilos. A szabályokat mindenkinek be kell tartania.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.