Levetették egy oroszról a szovjet mezt a vizes vb-n

sport
2017 július 20., 13:19
comments 167

Az orosz küldöttség néhány tagjának a vízilabdacsapat edzői stábjából le kellett vennie az ötágú vörös csillagot ábrázoló, feliratos szovjet mezét a magyarországi FINA vízes világbajnokságon – írta meg a RIA orosz hírügynökség.

A későbbi győztes orosz Szvetlana Kolesznyicsenko a 17. vizes világbajnokság szinkronúszás egyéni szabadgyakorlatának döntőjében a Városligetbe július 19-én.
photo_camera A későbbi győztes orosz Szvetlana Kolesznyicsenko az orosz zászló előtt a 17. vizes világbajnokság szinkronúszás egyéni szabadgyakorlatának döntőjében a Városligetben július 19-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A cikk szerint a magyar rendőrség közölte velük, hogy Magyarországon a szovjet jelképek ugyanolyan tiltott önkényuralmi jelképnek számítanak, mint a náci szimbólumok, és figyelmeztettek, hogy az akkreditáció visszavonásával, pénzbírsággal, vagy az országból való kiutasítással járhat, ha nem működnek együtt. (A házirendben is szerepel a tiltott önkényuralmi jelképek tiltása.)

A ria.ru azt írja, hogy az oroszok kifogásának, miszerint akkor az észak-koreai és az amerikai zászlót is be kellene tiltani a csillagaikkal, illetve a kínai zászlót is, amit ötször is felhúztak az ország győztes sportolóinak tiszteletére, nem volt semmilyen hatása.

Frissítés 19:40

A cikk címében korábban azt írtuk, az orosz küldöttség tagjairól vetették le a mezt, de a rendőrség cáfolta a RIA Novosti orosz hírügynökség tudósítását, mondván, nem intézkedtek az orosz vízilabda küldöttség tagjaival szemben. A vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. pedig azt írta, egy szurkolóról van szó: „ma délután egy orosz szurkoló olyan felsőben szeretett volna belépni a sportterületre, amelyen önkényuralmi jelképek voltak, ezek használata a sporttörvény szerint tilos. A szabályokat mindenkinek be kell tartania.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.