Máris lelépett Magyarországról több ezer külföldi vendégmunkás

gazdaság
2017 július 20., 20:20
comments 375

A fémipari dolgozókat képviselő Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint máris továbbállt Magyarországról több ezer külföldi vendégmunkás – számolt be az RTL Híradó.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a riportban elmondta, a – főleg a munkaerőhiány enyhítésére idecsábított – szerbek és ukránok a magasabb bérek miatt távoztak Nyugat-Európába, miután Magyarországon betanították őket, sőt a legtöbben a magyar képzésen kapott igazolással mentek tovább, amivel könnyebben elhelyezkedhetnek Ausztriában vagy Németországban.

A KSH szerint pedig 2017 első negyedévében rekordmagas, 43 056 betöltetlen álláshely volt Magyarországon, és egy éve Varga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, „érzése szerint” a munkaerőhiány miatt hiúsult meg egy autóipari beruházás.

photo_camera Fotó: RTL Híradó

Varga most az RTL Híradó kérdésére azt mondta, nem hallott a távozókról, de nem árulta el, számítottak-e rá, hogy ennyien lelépnek az országból. Az NGM szerint jelenleg 1995 ukrán és 1482 szerb állampolgár dolgozik Magyarországon. (RTL)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.