Szijjártó szerint az Európai Bizottság hajtóvadászatot indított Magyarország és Lengyelország ellen

Az Európai Bizottság „hajtóvadászatot indított” néhány olyan közép-európai országgal szemben, amik őszintén és világosan beszélnek az európai kihívásokról és képesek voltak hatékony válaszokat adni azokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy szerdán az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt az Európai Bizottság, „súlyos aggodalmának” adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Szijjártó Péter elmondta, az Európai Bizottság hajtóvadászata keretében „hol Magyarországot, hol Lengyelországot pécézik ki maguknak”, és ennek újabb állomása, hogy a bizottság ismételten be akar avatkozni a lengyelek belügyeibe.

Szerinte a bizottságnak az lenne a feladata az európai jogrend szerint, hogy a szerződések betartása felett őrködjön, nem pedig az, hogy „politikai testületként lépjen fel, és pláne nem az, hogy politikai alapú megnyilatkozásokat tegyen”. Az Európai Bizottságnak ez a mostani „akciója” az európai szabályokkal és az európai alapértékekkel is ellentétes, „meg vagyunk döbbenve azon, hogy a hajtóvadászatnak egy újabb állomásához érkeztünk” – mondta.

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország szolidáris Lengyelországgal, barátságáról és szolidaritásáról ezúton is biztosítja Lengyelországot, délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben is biztosította a lengyel kormányfőt.

„Kiállunk Lengyelország mellett, és arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy ne terjeszkedjen túl a saját hatáskörén, és ne akarjon eljárni politikai testületként, mert az Európai Unióban a politikai testület az Európai Tanács, vagyis az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek testülete, nem pedig az Európai Bizottság”

– mondta Szijjártó.

A lengyel parlament alsóháza (szejm) csütörtökön megszavazta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amit korábban az ellenzék és az EU is élesen bírált. (MTI)

Ahogy a napokban mindenki láthatta, Magyarországnak csak akkor van jövője, ha lesz független sajtója. Ezt olvasóink is így gondolhatják, hiszen

ALIG EGY HÉT ALATT REKORDÖSSZEGGEL, 5 MILLIÓ FORINTTAL SEGÍTETTÉK A 444 MŰKÖDÉSÉT.

Ahhoz, hogy a 2019-ben is megőrizhessük függetlenségünket, a Te támogatásodra is szükségünk van. A célunk 2018 végéig 50 millió forintot összegyűjteni az olvasóinktól, akik ebből 41 milliót már össze is dobtak. Nagyon köszönjük!

DE HOGY TÉNYLEG ELÉRHESSÜK A KITŰZÖTT CÉLT, KÉRJÜK TÁMOGASD MÉG IDÉN A 444-ET!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.