A német anyacég jutalmazza, ha valaki hibát talál a rendszereikben, a magyar T-Systems feljelenti a segítségére siető hackert

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A T-Systems elektronikus jegy- és bérletrendszert fejlesztett a BKK-nak, de kiderült, a rendszer több sebből vérzett. Egy jó szándékú hacker fiú szólt is, hogy egy egyszerű hiba miatt akár 50 forintért is lehet bérletet venni. Erre a T-Systems köszönet helyett a rendőrségen jelentette fel a srácot, akit aztán készenléti rendőrök el is hurcoltak.

A netharag földbe döngölte a BKK Facebook-oldalát, de a T-Systems Magyarország is megkapta a facebookozóktól a magáét, ráadásul kiderült, hogy a cég két hete még egy, a hackertámadások ellen védtelen dolgozókat gúnyoló reklámmal nyomult.

Most pedig egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a T-Systems németországi anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak egy Bug Bounty nevű programja is van, amivel arra buzdítják az etikus hackereket, hogy keressenek réseket a rendszereikben, tehát még díjazzák is azokat, akik biztonsági hibát találnak, és jelentik azokat, nemhogy készenléti rendőrökkel vitetnék el. A 18 éves srác, akit a rendőrök bevittek, pontosan ezt tette ezzel a levéllel, amit a BKK shop-nak küldött:

Közben szó szerint percről percre nyomorultabb ez a történet, ugyanis a netes tüntetők a nap folyamán már 1,1 csillagra rontották le a német T-Systems Facebook-oldalának értékelését (minthogy a magyar oldal nem értékelhető).