Örültem, hogy ekkora összefogás történt - megszólalt a rendőrök által elvitt 18 éves BKK-hacker

INTERNET
2017 július 22., 14:59
comments 548

Először szólalt meg az a 18 éves fiú, aki a BKK pocsék e-jegyvásárló rendszerének durva hibáját kiszúrva segítő szándékú levelet írt a cégnek, bemutatva, hogy 50 forintért tudott bérletet venni. Az ilyenkor szokásos köszönetnyilvánítás vagy kisebb pénzjutalom helyett a hibákkal teli programot fejlesztő T-Systems feljelentette, hogy a rendőrök pénteken elvigyék. 

Az RTL Klub híradójának nyilatkozó fiú elmesélte, hogy mennyire meglepte az az egységes országos támogatás, amit az eset után tapasztalt. 

Örültem, hogy ekkora összefogás történt

- fogalmazott, megköszöve a támogatást. (Az ügy miatt hétfőn tüntetés is lesz a BKK központja előtt.) 

A feljelentett fiatal elmondta, hogy az első hírekkel szemben nem éjjel jöttek érte és nem törték rá az ajtót. Pénteken reggel 7 óra tájban kopogott be hozzá négy nyomozó, akik elvitték, lefotózták, rabosították majd kihallgatták. 

Az internetezők felháborodását megérezve az eddig agresszív T-Systems 180 fokos fordulatot próbált végrehajtani: a cég vezérigazgatója szombaton délután bocsánatkéró posztot tett ki a cég Facebook-oldalára, ami így kezdődik:

Mindenekelőtt Mindenkitől szeretnék bocsánatot kérni, mint a T-Systems Magyarország vezérigazgatója! Talán fontos lett volna előbb megszólalnom, de az adott ügy kapcsán nagyon sok körülmény került elő és szerettem volna tisztább képet kapni, egyértelműbben látni.  

Kaszás Zoltán érzelmes húrokat próbált pengetni, megjegyezve, hogy 

Személy szerint engem is megérint a fiatalember esete, de szeretném kiemelni, hogy számunkra, az adott körülmények között nem volt más lehetőség, minthogy feljelentést tegyünk ismeretlen tettes ellen (a fiatalember nem felénk jelzett).

A cégvezető most első alkalommal ismerte el azt, amit a felhasználók a kezdetetktől állítottak, miszerint a BKK-nak fejlesztett programjuk több ponton nem ütötte meg a mai szintet:

Vitathatatlan, hogy a rendszer bizonyos komponenseinél már léteznek fejlettebb, korszerűbb megoldások. Fontos számomra, hogy az általunk és a közösség jelzései alapján feltárt hiányosságok kapcsán, szakmai és emberi alázattal tudjunk szembenézni a helyzettel és legyen bennünk kellő tartás és szakmaiság, hogy ezeket javítsuk, elhárítsuk.   

Kaszás addig is elment, hogy elvben együttműködést ajánljon az általa cellába juttatott felhasználónak:

A T-Systems Magyarország vezetőjeként, amennyiben bebizonyosodik etikus magatartása, szeretném felajánlani a jövőbeni együttműködés lehetőségét számára, ha Ő erre nyitott.  

Ezenfelül arról is írt, hogy a cége lépni fog úgy általában az etikus hackelés témakörében is:

Eljött az ideje, hogy Magyarországon az "ethical hacking” tevékenység körüli társadalmi és szakmai párbeszéd megkezdődjön, és megteremtődjenek ennek a tevékenységnek a törvényes, szabályozott keretei. Ennek érdekében a T-Systems Magyarország ezzel kapcsolatos kezdeményezésekkel („bug bounty”) áll elő a közeli jövőben.  

Kaszás teljes posztja itt olvasható el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt