Seszták szerint "nincs jelentős eltérés" a négyszeres áron megrendezett vizes vb eredetileg tervezett és végleges költségei között

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a vizes világbajnokság megnyitóján 2017. július 14-énFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A vb lebonyolításával megbízott fejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt részletesen az eddig nagy sikerként elkönyvelt vizes torna tapasztalatairól. 

Seszták Miklós azt mondta, hogy a szervezőbizottság "legnagyobb büszkesége" a Duna Aréna és a Dagály-projekt, amik azért készülhettek el, mert elnyertük a rendezés jogát. Arról is beszélt, hogy direkt nem 12 ezres arénát építettek, mert egy 6500 férőhelyes csarnokot később kisebb költséggel lehet üzemeltetni. 

"Csak egy gombnyomás, és az 50 méteres medencéből 25 méteres lesz" - mondta Seszták, reagálva azokra a felvetésekre, hogy a rövidpályás vb elnyerése újabb költségeket róhat a szövetség és az ország nyakába. 

Seszták ezek után visszatért a torna költségvetésére: szerinte  "nem szabad összekeverni" a bizottsági és fejlesztési költségeket. A 84 milliárd forintnyi fejlesztési beruházás a vb után is gazdagítja az országot, használhatják majd magyarok és turisták is. A miniszter említett néhány tipikusan szervezőbizottsági költséget is, mint az ideiglenes lelátók felállítása vagy a sportolók elszállásolása és ellátása. 

A 2013-ban tervezett, "bekerülési költségként megállapított összeget" összevetve a mostanival "nincs jelentős eltérés", pár milliárd forint, amelynek egyik oka a biztonság, a másik a közvetítés minőségének javulása

- zárta rövidre a torna bekerülési költségét ért kritikákat a fejlesztési miniszter. 

Korábban Gyárfás Tamás volt szövetségi elnök 25 milliárdos, Seszták pedig 40 milliárdos büdzséről beszélt. Ehhez képest mindenképp minőségi ugrásnak látszik, hogy a számláló végül 130 milliárd forint magasságában állt meg, amihez hozzáadódott a tévés közvetítésekre és a világbajnokság területén kiépített wifihálózat kiépítésére kiutalt 30 milliárd forint. Ezt a szövetség és a bizottság megkerülésével fizetik ki. A fejlesztésekről és azok költségeiről júniusban készítettünk részletes összefoglalót. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.