Újságírókat vehet célba a kormány legújabb negatív kampánya

politika
2017 július 25., 05:06
comments 539

A Magyar Nemzet szerint újabb szintet készül ugrani a kormányzati kampánygépezet, és ősztől már nem csak a civilek, médiatulajdonosok és Soros György ellen zajlik majd a politikai háború, de konkrét újságírók kerülhetnek a kormány és médiájának célkeresztjébe.

Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök elõadása elõtt a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2017. július 22-én Fotó: Veres Nándor / MTI / MTVA

A lap azt írja, egyáltalán nem véletlenül emlegette a legnagyobb veszélyforrások között Orbán Viktor az újságírókat szombati tusnádfürdői beszédében, amikor úgy fogalmazott: 

„Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.” 

A kormány, látva a béna kacsaként tántorgó ellenzéket, évek óta politikai ellenfélként kezeli a vele kritikus sajtót és azok újságíróit:

link Forrás

Eddig elsősorban a médiatulajdonosok - Spéder Zoltán, Simicska Lajos - voltak célkeresztben, de ért már támadás több újságírót is. Emlékezetes volt, amikor a TV2 a HVG újságíróját próbálta megalázni, miután hírt adott egy prominens fideszes káder betegségéről, de Spirk József a 24.hu és Halász Júlia a 444 munkatársát is inzultálták illetve bántalmazták kormányzati körökhöz tartozó emberek és médiumok. 

A Nemzet szerint a cél már nem csak az, hogy a Fidesz rámutasson: független újságírás nem is létezik, hanem 

"megpróbálják aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét."

A Fidesznek évtizedek óta ambivalens a viszonya a vele kritikus sajtóval: Orbán Viktor részben az 1994-es bukást, majd a 2002-es vereséget is a vele ellenséges nyilvánosság számlájára írta. Medgyessy Péter győzelme után kezdett nagy tempóban médiabirodalmat építeni a Fidesz, ez azonban odaveszett, miután a miniszterelnök és Simicska Lajos között 2014 végére megromlott a viszony. 2015 dereka óta a kormány Habony Árpád vezetésével nagy tempóban egy gigantikus médiabirodalom építésébe kezdett és azóta nyílt médiaháborút folytat a vele nem szimpatizáló sajtótermékekkel és a nyilvánossággal szemben. 

A túlsúly megteremtésére utalva Orbán, miután átvette Az Év Embered díjat, tavaly szeptemberben a lengyel Krynicában arról beszélt, hogy „négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.” (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.