Az EU bírósága úgy döntött, maradjon csak rajta a Hamász a terrorszervezetek listáján

külföld
2017 július 26., 06:24
comments 36

Szerdán reggel döntött az Európai Unió bírósága arról, rajta maradjon-e a Hamász az EU által terrorszervezetként kezelt csoportokat tartalmazó listán.

A döntés szerint a Hamászt továbbra is terrorszervezetként kezeli az unió.

Az ügy azért került a bíróság elé, mert 2014-ben egy alacsonyabb rendű bírói fórum úgy döntött, az EU-nak nincsen elegendő bizonyítéka a palesztin terrorcsoporthoz köthető személyek elleni számlabefagyasztások és utazási tilalmak fenntartásához. Az a bíróság úgy találta, hogy az EU inkább médiatudósítások alapján tartja a Hamászt a terroristaszervezetek listáján, mintsem konkrét bizonyítékok és jogi érvelés alapján.

Az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok, azaz a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom katonai szárnyának tagjai 2004-ben.
photo_camera Az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok, azaz a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom katonai szárnyának tagjai 2004-ben. Fotó: Ashraf Amra / Anadolu Agency

Az EU bírósága azonban azt mondta ki szerdai ítéletében, hogy még ha igaz is lenne ez az érv, akkor sem jelentene semmit, hiszen a terrorszervezetté nyilvánításhoz elég az, ha az illetékes szervek egyszer úgy döntenek, hogy egy szervezetet terroristaként kezel, ahhoz viszont nem kell folyamatos jóváhagyás, hogy egy csoport a terrorszervezetek listáján maradhasson. Ennek értelmében a Hamász addig a listán marad, amíg az EU működési szabályzataiban lefektetett módon nem döntenek arról az EU szervei, hogy leveszik a listáról. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.