Nagyot küzdött a magyar vízilabdacsapat, de így sem tudta legyőzni a horvátokat

sport
2017 július 29., 19:36
comments 407

A délutáni meccsen azé a Szerbiáé lett a bronzérem, ami a riói olimpián és a legutóbbi vébén is győzött, és amelyik válogatottat Horvátország akadályozta meg a döntőbe jutásban. A horvátok ellen kellett a magyar válogatottnak megküzdenie az aranyért. A döntőt itt élőben közvetítettük.

Siralmasan indult a meccs

Az elejétől kezdve borzasztó volt a mérkőzés: az első gólt a horvátok szerezték, ami után a magyar kontra elakadt a horvát védelemben, majd pár másodpercen belül Horvátország megszerezte a második gólt is. Ezután ráadásul kétszer is kapufát lőttünk, de legalább a vizes vb-n nagyon jól védő Nagy Viktor megfogta a következő horvát lövést. A következő támadásban Varga Dénes labdája pattant fölé. Rögtön utána Jokovic belőtte a 3. gólt is. A csapatkapitány egy időkérésnél azzal buzdította a magyar sportolókat, hogy:

„Ez egy világbajnoki döntő (...) ne szarjatok, gyerünk!”

photo_camera Fotó: Czagány Balázs/MTI/MTVA

Ezután percekig kellett várni, de sajnos megint egy horvát gól törte meg a csendet. Így zárult minden idők legrosszabb vébédöntő-kezdésével az első negyed.

Feltámadt a magyar válogatott

A második negyedben megtörtént az áttörés: előbb Varga Dénes után a második legeredményesebb játékosunk, Vámos Márton bebombázta az első magyar gólt, aztán Nagy Viktor védéseinek hála hiába próbálkoztak a horvátok, Török Béla viszont megszerezte a második magyar gólt is. Látványosan javult a magyar válogatott játéka, annyira, hogy a horvátok időt is kértek emberelőnyben, mégis csak két kapufára futotta. Ezután a magyar válogatott is időt kért emberelőnyben, de szintén nem jött össze a gól. Az utolsó perc előtt még Nagy Viktornak kellett védenie, sőt az utolsó fél percben is ő mentette meg a helyzetet.

Varga Dénes (b) és Maro Jokovic a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.
photo_camera Varga Dénes (b) és Maro Jokovic a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Így ért véget a második negyed, nulla horvát és két magyar góllal.

Újraindult a harc a világbajnoki címért

A harmadik negyedben tovább jöttünk fel: Erdélyi Balázs kezdett egy erős góllal emberelőnyben. Ezután a horvátok támadtak emberelőnyben, de Nagy Viktor védett. A támadás folytatódott, és újra emberelőnybe kerültek a horvátok, de ekkor is csak egy kapufát tudtak dobni. Mondjuk ezután sajnos a magyar válogatott is. Török védekezésével megállt a horvát támadás. Ő volt az, aki időszűkében kénytelen volt rálőni, de elakadt a horvát kapusban – ahogy a horvát kontra is Nagy Viktorban.

Három perccel a harmadik negyed vége előtt végre sikerült az egyenlítés: Manhercz Krisztián vágta be.

Török Béla, miután megszerezte a második magyar gólt.
photo_camera Török Béla, miután megszerezte a második magyar gólt. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Úgy tűnt, nyitottá válik a küzdelem, de ekkor – közel két negyed után – újabb horvát gól született, majd hamarosan még egy, ráadásul Varga Dénes lövését is kivédte Marko Bijac kapus.

4-6-os horvát vezetéssel ért véget a harmadik negyed.

2-3 gólt kellett volna ledolgozni az utolsó negyedben

A mindent eldöntő utolsó negyedben a horvátok lőttek először, de nem talált, a következő horvát lövést pedig Nagy Viktor fogta meg. Aztán Zalánki Gergő lőtt rá messziről, de Bijac védte. Nagy Viktor újra, ezen a világbajnokságon sokadszor is hatalmasat védett, de hiába, néhány másodperccel később a labdát közelről berakták a hálóba. Már 4-7 volt az eredmény 5 perccel a meccs vége előtt.

Nagy Viktor sok nagyot védett, de így is több gólt tudtak szerezni a horvátok.
photo_camera Nagy Viktor sok nagyot védett, de így is több gólt tudtak szerezni a horvátok. Fotó: Czagány Balázs/MTI/MTVA

A sokk után gyorsan jött egy biztató pillanat: emberelőnyben Vámos második góljával sikerült valamennyire ledolgozni a hátrányt. Jött Manhercz lövése a blokkba, aztán a horvátok támadása akadt el egy magyar időkérés előtt. Az időkérés jót is tett: Vámos Márton újabb gólt lőtt, ezzel már csak egygólos hátrányban voltunk. Csak hát Sandro Sukno – aki a vébén Vámoshoz hasonlóan már 16 gólos volt – szintén gólt lőtt. (Ezután újabb magyar támadás akadt el, ami után tévedésből időkérést fújtak be, és meg kellett várni, amíg az időkérést mérő óta lepörög.)

Emberelőnyben támadtunk, de Vámos rosszul lőtt, a labda megpattant a vízen, és kirepült. 44 másodperccel a vége előtt kétgólos hátrányban voltunk, ráadásul a horvátok jöttek, akik időt is kértek. Itt már a csoda sem segíthetett.

A magyar válogatott nagy csatában kapott ki a jobb csapattól, ezzel ezüstérmet szerzett a világbajnokságon.

Török Béla (b) és a horvát Luka Loncar
photo_camera Török Béla (b) és a horvát Luka Loncar Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.