A Wikileaks kiteszi a Macron kampánystábjától lopott íméleket

külföld
2017 július 31., 17:53
comments 60

Nem sokkal a francia elnökválasztás második fordulója előtt derült ki, hogy hekkerek feltörték Emmanuel Macron pártjának levelezését, és közel 20 ezer ímélt másoltak le. Ezeket ki is tették az internetre úgy, hogy a kampánycsend miatt Macronék már ne is tudjanak reagálni rájuk.

Az Egyesült Államokban történtekkel ellentétben azonban a francia elnökválasztásra nem gyakorolt nagy hatást a szivárogtatás, Macron így is viszonylag könnyen legyőzte szélsőjobboldali populista ellenfelét, Marine Le Pent, majd a firssen összerakott pártja váratlanul magabiztos győzelmet aratott a nemzetgyűlési választásokon is.

A Wikileaks most azzal rukkolt elő, hogy kereshető formában kiteszi mind a 20 ezer levelet. Nem tudni, mi pattanhat még ki a dokumentumokból, az utóbbi hónapokban ugyanis a francia sajtó végigment rajtuk, különösebb botrány nélkül. A A Wikileaks lépése persze most újra a dokumentumokra irányíthatja a figyelmet. 

A levelek kiszivárgása után sokan arra gyanakodtak, hogy orosz hekkerek próbálhatják befolyásolni a francia elnökválasztást, ahogy az Egyesült Államokban (Le Pent és pártják korábban többször, nyíltan is támogatták Oroszországból), az azóta lezajló vizsgálatok azonban nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, kik törhették fel Macronék levelezését. (Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.