Fokozódik a turizmus ellenes erőszak Barcelonában

A katalán párt ifjúsági szárnya arról osztott meg videót, hogy tagjaik kölcsönözhető bicikliket rongálnak meg Barcelonában. Ez pár nappal azután történt, hogy kiszúrták egy turistabusz kerekeit, az ablakra pedig felfújták, hogy a turizmus megöli a környéket. 

A turistaellenes támadásokért a Népi Egység (CUP) baloldali nacionalista párt fiatalokat tömörítő szárnya, az Arran vállalta a felelősséget. 

A támadásokat elítélte Barcelona gazdasági ügyekért felelős tanácsnoka, Santi Villa. Szerinte a CUP komoly hibát követett el, amikor nem ítélte el az akciókat, melyek ártanak Barcelona és Katalónia megítélésének, és nem segítik a függetlenség ügyét sem. 

A CUP vezetése napokon át nem kommunikálta a támadások hírét, végül kedden, a biciklirongálásokról készült felvétel megjelenése után a párt egy katalán parlamentben ülő képviselője, Mireia Boya a Vila neoliberalizmusának ment neki, és közölte, hogy ez puszta gazdasági erőszak volt, és hozzátette, mindig tőlük kérik, hogy ítéljék el az erőszakot, holott azt a katalán kormány provokálta ki. 

Tüntetés Barcelonában 2017 júniusábanFotó: LLUIS GENE/AFP

Az Arran szóvivője, Laura Flores elmondta, hogy a vandalizmus csak válasz volt arra az erőszakra, amivel minden nap szembe kell nézniük. 

Múlt héten egy turistabuszt támadtak meg, melyek gyerekek is utaztak. Akkor sokan azt hitték, hogy terroristák támadtak a buszra. 

A támadás még csütörtökön történt, de csak pénteken derült rá fény. A korábbi barcelonai polgármester, Xavier Trias azt állította, hogy utódja, Ada Colau megpróbálta eltitkolni a támadást. Szerinte a vandalizmus elhallgatása felér a vandalizmus igazolásával. 

Colau amúgy Twitterén arról írt, hogy a turizmus ellen tüntetni sosem szabad emberek megfélemlítésével. A polgármester eddig sem volt túl népszerű a barcelonai turizmusiparban: korábban már moratóriumot vezetett be új szállók nyitására és fellépett az Airbnb-piac ellen is, mivel szerinte a turizmus miatt a város egyes részei lakhatatlanná váltak a helyiek számára. 

Az elmúlt években több nagyobb tüntetés is volt a túlburjánzó turizmus ellen, többek között az ellen is tiltakoztak ilyenkor, hogy a turizmus az egekbe löki az albérletárakat, ezért sokaknak ki kell költözniük a városból. Számos hotelt festékbombákkal támadtak meg, és a turistaellenes graffitikbe is könnyen bele lehet futni. (Guardian)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.