Közpénzek milliárdjait gyűlöletkeltő pártkampányra költeni nem hűtlen kezelés, mert társadalmi célt szolgál

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
Hadházy Ákos LMP-s képviselõ felszólal a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 31-énFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A Fővárosi Főügyészség elutasította az LMP társelnöke, Hadházy Ákos feljelentését. A zöld politikus azért fordult az igazságszolgáltatáshoz, mert szerint hűtlen kezelésnek minősül az, hogy a magyar kormány 5,6 milliárd forintból "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén" plakátokkal árasztotta el Magyarországot. 

Hadházy szerint a közpénzt csak olyan célokra lehet felhasználni, amelyek a kormány feladatainak ellátásához szükségesek, és nyilvánvaló, hogy a Soros arcmásával ellátott óriási molinók nem ezt szolgálják. Hiába próbálja a kormány úgy beállítani, mintha társadalmi célú hirdetéseket közölne, valójában erről szó sincs, puszta pártpolitikai célú hangulatkeltés zajlik. 

Az LMP-s képviselő a feljelentésben azt írja, a nem a végrehajtó hatalom döntéseivel összefüggő kampányokra nem költhetőek közpénzek, az hűtlen kezelésnek minősül, ami ilyen jelentős összeg esetében akár 10 év börtönnel is járhatna.

Az ügyészség azt válaszolta Hadházynak, hogy MUHAHAHA. Polt Péter hivatala szerint "társadalmi célja van a plakátnak", méghozzá azért, mert a plakáton Soros arcmása mellett szerepel az is, hogy "99% elutasítja az illegális bevándorlást". Az eredmény kommunikálása az ügyészség szerint azért fontos, mert el kell látni információval az állampolgárokat, és máris kimutatható "a kormányzati döntéshez kapcsolódás". 

 "A plakátkampány morális megítélése és az azzal összefüggő társadalmi-politikai nézetkülönbség a büntetőjog körén kívül esik" - írja még a válasz, mintha az ügyészség nagyon szeretne morálisan állást foglalni az ügyben, de nem teheti, mert a büntetőjog területére van kárhoztatva. (Index)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.