Közpénzek milliárdjait gyűlöletkeltő pártkampányra költeni nem hűtlen kezelés, mert társadalmi célt szolgál

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Hadházy Ákos LMP-s képviselõ felszólal a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 31-énFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A Fővárosi Főügyészség elutasította az LMP társelnöke, Hadházy Ákos feljelentését. A zöld politikus azért fordult az igazságszolgáltatáshoz, mert szerint hűtlen kezelésnek minősül az, hogy a magyar kormány 5,6 milliárd forintból "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén" plakátokkal árasztotta el Magyarországot. 

Hadházy szerint a közpénzt csak olyan célokra lehet felhasználni, amelyek a kormány feladatainak ellátásához szükségesek, és nyilvánvaló, hogy a Soros arcmásával ellátott óriási molinók nem ezt szolgálják. Hiába próbálja a kormány úgy beállítani, mintha társadalmi célú hirdetéseket közölne, valójában erről szó sincs, puszta pártpolitikai célú hangulatkeltés zajlik. 

Az LMP-s képviselő a feljelentésben azt írja, a nem a végrehajtó hatalom döntéseivel összefüggő kampányokra nem költhetőek közpénzek, az hűtlen kezelésnek minősül, ami ilyen jelentős összeg esetében akár 10 év börtönnel is járhatna.

Az ügyészség azt válaszolta Hadházynak, hogy MUHAHAHA. Polt Péter hivatala szerint "társadalmi célja van a plakátnak", méghozzá azért, mert a plakáton Soros arcmása mellett szerepel az is, hogy "99% elutasítja az illegális bevándorlást". Az eredmény kommunikálása az ügyészség szerint azért fontos, mert el kell látni információval az állampolgárokat, és máris kimutatható "a kormányzati döntéshez kapcsolódás". 

 "A plakátkampány morális megítélése és az azzal összefüggő társadalmi-politikai nézetkülönbség a büntetőjog körén kívül esik" - írja még a válasz, mintha az ügyészség nagyon szeretne morálisan állást foglalni az ügyben, de nem teheti, mert a büntetőjog területére van kárhoztatva. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.