Most először iktattak ki betegséget okozó DNS-t emberi embrióból

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Nature, a BBC tudományos magazinra hivatkozva az MTI azt írja, először távolítottak el öröklődő, súlyos szívbetegségért felelős hibás DNS-darabot emberi embrióból. Ilyenre korábban sosem volt példa. 

A beavatkozás áttörésnek számít a génsebészetben, és reményt ad arra, hogy nemzedékeken keresztül öröklődő rendellenességek közül egyre több megelőzhető legyen. 

Az amerikai-dél-koreai kutatócsoport öt napon keresztül engedte fejlődni a korrigált embriókat, amelyeket az ún. CRISPR eljárásnak vetettek alá. Az eljárás során géneket iktatnak ki, és a sérülteket új DNS-részekkel illetve génszekvenciákkal pótolják. 

A kísérlet során egy viszonylag gyakori szívbetegség, a hipertrofikus kardiomiopátiáért felelős gént távolítottak el egy embrióból. A hibás gén 50 százalékos eséllyel öröklődik a következő generációra. 

A művelet úgy zajlott, hogy a hibás gént hordozó férfi spermáját egészséges női domnor petesejtjébe juttatták a CRISPR-technológiával együtt, ami korrigálta a hibát. Nem az összes próbálkozás volt sikeres, de az embriók 72 százaléka megszabadult a hibás génmutációtól. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.