Pintér Attila szerint az a baj, hogy nem játszhat több légiós a Puskás Akadémiában

futball
2017 augusztus 07., 14:06
comments 147

„Azt viszont igazságtalannak érzem, hogy amíg nekünk csak három idegenlégiósunk lehetett a pályán, kupainduló ellenfeleinknek öt. Ezt nem tartom fairnek”  

- nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az NBI-be visszakerült, de az első osztályban egyelőre csapnivalóan szereplő, tökutolsó Puskás Akadémia vezetőedzője, Pintér Attila. 

Igen, Pintér Attila, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetőedzője arról panaszkodik, hogy nem küldhet pályára több légióst. 

Ráadásul Pintér úgy panaszkodik, hogy vagy a számolással áll hadilábon, vagy a memóriája olvadt le a hétvégi hőségben. 

Amit mond, abban amúgy lenne logika. Az MLSZ ugyanis valóban megkülönbözteti a nemzetközi kupában induló csapatokkal azoktól, akik nem olyan szerencsések, hogy nyáron játszanak pár meccset európai csapatokkal. A labdarúgó szövetség ugyanis bónuszt ad azoknak a csapatoknak, akik betartják az ajánlását. Az ajánlás arról szól, hogy ha egy csapatban legfeljebb három légiós lép pályára, akkor prémiumra jogosult. A nemzetközi kupacsapatoknál ez a szám nem három, hanem öt, valami olyasmi logikai alapján, hogy biztosan megerősítik a keretüket európai ellenfeleik ellen. Más kérdés, hogy az eredményességen ez általában nem látszik, és a pozítiv megkülönböztetés mégis egész évre jár. 

Csakhogy. Egyrészt ez egy ajánlás, nem kötelező. Ha a klubok betartják, pluszpénzt kapnak az MLSZ-től. Ha nem, nincs prémium. Pont ugyanúgy működik, mint a fiatalszabály. Ha egy NBI-es csapatban 90 percig a pályán van 21 év alatti játékos, akkor azért kap fordulónként 5 milliót. (Légiósoknál 600 ezer forint ez a pluszpénz.) Dönthetnek úgy is egy klubnál, hogy erre a pénzre nincs szükségük, mert nincs a keretükben egyetlen ügyes 21 év alatti játékos sem. Az utánpótlásnevelésre sok milliárd közpénz besöprő Puskás Akadémia például ilyen, az első három fordulóban nem tartotta be az MLSZ-nek a fiatalokra vonatkozó ajánlását. A 4. forduló volt az első, ahol pályára lépett 21 év alatti játékos a Puskásban, de ő sem a helyi akadémiáról került ki, hanem a Szombathelytől télen vásárolt Hegedüs János volt. A cserékkel együtt pályára lépő 14 játékosból egyetlen saját nevelésű játékos volt a Puskásban, Spandler Csaba, de ő már túlkoros a kvótához. 

Szóval, egy klub simán dönthet úgy, hogy nem tartja be az MLSZ ajánlását, ezt Pintér pontosan tudja, az anyagilag szépen felpumpált Puskást pedig nincs rászorulva az MLSZ bónuszára. 

És Pintér azt is pontosan tudja, hogy ha nemzetközi kupaindulóval játszik a bajnokságban a nyári európai turnén nem érdekelt csapat, akkor ugyanúgy öt légióst küldhet pályára, mint az ellenfele. Hiszen ha nem tudná, akkor nem küldött volna ő maga is 5 légióst a pályára az elmúlt négy fordulóban. A Puskás Akadémia sorsolása ugyanis úgy jött ki, hogy a négy kupainduló csapattal játszottak az első négy fordulóban. Ami egyrészt nyilván hátrány, hiszen mégiscsak az előző bajnokság első négy helyezettjéről van szó. De előny is lehetett volna, ha a kupaszereplők tovább jutnak, és akkor jön az a legenedás dupla terhelés, amit magyar játékosok általában képtelenek elviselni. A Fradi ellen a Puskás el is hozott az első fordulóban egy pontot. Ez az egyetlen pontja van a Puskásnak, a Vasas és a Honvéd ugyanis gyorsan kiesett, mostanra kipihente a fáradalmakat, és megverték a Felcsútot, ahogyan a kettős terhelést meglepően jól bíró Videoton is. Tavaly a Honvéd úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy a fiatalszabályt és a légióskvótát is szinte végig betartották. 

A sikertelenség miatt frusztrált Pintér panasza a saját szempontjából úgy már érthetőbb, hogy a nyáron bevásárolt a piacon, 12 játékost vetetett, köztük öt légióst, és visszajött még két külföldi játékos is, akik az NBII-ben nem játszhattak a Puskásban. Így Pintérnek összesen hét légiósa van a keretben, mindegyik pályára lépett már ebben a bajnokságban, az eredmény ugye az egyetlen pont. Ha a Puskás figyelembe venné az MLSZ-ajánlásait, akár a fiatalszabályt, akár a légióskvótát - ami talán szempont lehetne a miniszterelnökhöz annyira közel álló, utánpótlásnevelő csapatnál - akkor közülük csak három játszhatna a következő hét fordulóban egyszerre. Akárcsak a következő hét ellenfelénél. Ami már így is hárommal több, mint a Paksnál a keretben lévő légisóok száma, ők ugyanis hagyományos csak magyar játékost foglalkoztatnak, úgy képesek középcsapatként biztosan bent maradni az NBI-ben. 

Pintér magyarázata annyira bizarr, hogy még a felcsúti klubelnök, Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Nemzeti Sport is kiegészítette a nyilatkozatot, amiben elmagyarázzák a szabályokat. 

Aztán pontosították Pintér magyarázkodását: 

„Igazságtalannak érzem, hogy amíg nekünk a legtöbb mérkőzésen csak három idegenlégiósunk lehet a pályán, a kupaindulóknak mindig öt.”  

Aminek sok értelme továbbra sincs, hiszen ez egy ajánlás, a következő ellenfeleiknél is csak három lehet, lásd feljebb.  

Ja, el ne felejtsük: Pintér szerint bírói döntések miatt is sereghajtók. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.