Az MLSZ szerint senki se, vagy ha valaki, talán az áldozat maga felelős a hőségben elhunyt játékvezető haláláért

sport
2017 augusztus 08., 09:39

A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint nemhogy minden a legnagyobb rendben volt, de a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei labdarúgó szövetség munkatársai "az elvárható alapossággal és körültekintéssel" szervezték meg és bonyolították le a megyei játékvezetők erőfelmérőjét, írja a Nemzeti Sport az MLSZ hozzájuk eljuttatott közleménye alapján.

Azt az erőfelmérőt, amit az idei nyár legdurvább kánikulai hetének egyik legmelegebb napján, annak is a legmelegebb időszakában tartottak akkor, amikor minden ebben illetékes szerv arra figyelmeztetett mindenkit, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban. Hogy a hatóságok nem a levegőbe beszéltek, azt a tragédiába torkollt erőfelmérő is bizonyítja: a hőségben futtatott játékvezetők egyike, az 54 éves Komlósi Lajos futás közben rosszul lett, meghalt.

Az MLSZ-t mindez nem hatotta meg. Közleményük szerint, amiben ugyan együttérzésről biztosítják az elhunyt családját, vizsgálataik során arra jutottak, hogy senki se hibázott. Vagy ha valaki mégis, az talán maga az áldozat, mert a játékvezetőknek lehetőségük lett volna elhalasztani vagy megszakítani a tesztet:

A fizikai teszt a kiadott tervezetnek megfelelően és meghirdetett időpontokban került megrendezésre reggel hét és tizenkét óra között. A felmérés reggel fél nyolckor, 22 fokban kezdődött el, az utolsó csoport 33 fokban futott. A szervezők minden futam előtt szóban felhívták valamennyi résztvevő figyelmét arra, hogy a melegre való tekintettel vagy bármely más egészségügyi okból lehetősége van elhalasztani vagy megszakítani a tesztet, és egy későbbi időpontban teljesíteni a távot. (Egy játékvezető élt is ezzel a lehetőséggel, kérte, hogy egészségügyi okokból később teljesíthesse a tesztet, egy másikuk pedig megszakította futását.)

Az utolsó csoport számára, amelyben Komlósi Lajos is rajthoz állt, a legkisebb terhelést jelentő 2400 méteres (6x400m) folyamatos, szintidő nélküli futás volt előírva. Komlósi Lajos, az előírt teszt utolsó fázisában a futását megszakította, térdfájdalomra hivatkozva. Őt a jelen lévő egészségügyi személyzet azonnal ellátásban részesítette, azonban állapota rohamosan romlott, és a helyszínen lévő szakemberek, illetve a kiérkező mentők minden erőfeszítésük ellenére sem tudták az életét megmenteni.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a JB megyei munkatársai az elvárható alapossággal és körültekintéssel szervezték meg, és bonyolították le a szakmai programot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.