Rövidebb az idegen csiperke tönkje

POLITIKA
2017 augusztus 08., 09:24
comments 111

A Nébih Fazekas Sándor miniszter felszólítására ismét megvizsgálta számos élelmiszer esetében, hogy ugyanolyan termék kerül-e itthon és külföldön az áruházak polcaira.

Még tavasszal lett izgatott a kormány, hogy vannak termékek, amelyekből szerintük Nyugaton jobb minőségűt adnak el bizonyos cégek, mint hazánkban. Az érintett cégek közül több jelezte akkor, hogy ez nem így van, például a Nestlé azzal érvelt, hogy az Ausztriában eladott kakaójukat ugyanabban a magyarországi gyárban állítják elő, mint az itthon forgalmazottat. Nutella-ügyben pedig az derült ki, hogy a magyar hatóság vizsgálata nem pont arra az eredményre jutott, mint amit Lázár János miniszter állított róla. 

Ezúttal 39, kifejezetten nyári terméket vizsgáltatott be a NÉBIH-hel a minisztérium, és ahogy közleményük fogalmaz, az esetek "harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét".

Azt viszont már nem fejti ki a közlemény, hogy sok esetben a hazai forgalmazású termék szerepelt jobban, ehhez meg kell nézni az eredeti jelentést

Három esetet talátunk, ahol egyértelműen a külföldi szerepelt jobban:

  • csiperke
    Érzékszervi különbség: A külföldi terméknek rövidebb a tönkje, csak zárt vagy hártyás fej, egyöntetűbb, igényesebb, jobb megjelenésű áru.
  • sárgadinnye
    Érzékszervi különbség: A külföldi gyümölcs édesebb, lédúsabb, jobb ízű.
  • Cornetto (fagyi)
    Érzékszervi különbség: A külföldi termék ostyájának állaga ropogósabb, a jégkrém sárgább színű, mint a magyar terméké.  

Amúgy pedig vagy a magyarországi termék volt a jobb, például amikor erre jutottak: "a magyar terméknek lágyabb az állománya, mint a külföldi terméké" vagy erre a nektarinnál: "a külföldi gyümölcs keményebb, ízetlen". Volt, hogy a különbségek pro és kontra érvei kiegyenlítették egymást, például a barack esetében, ahol a szakértők erre jutottak: "a külföldi gyümölcs érettebb, jobb ízű, de kemény, gumiszerű".

Részlet a jelentésből.
photo_camera Részlet a jelentésből.

A magyar kormány korábban azt javasolta, hogy az EU állítson fel egy ügynökséget, ami vizsgálja ezeket a különbségeket, de egyelőre nem látszik a nagy felbuzdulás a többi tagállamban, a német mezőgazdasági miniszter például így reagált: "Amire most Európának a legkevésbé van szüksége, az egy Nutella-ellenőrző ügynökség."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.