A Figyelő újságírónője szerint a férfiak hanyagul megvilágítják az összefüggéseket, míg az ő női agya erre nem képes

idióta rekordok
2017 augusztus 09., 10:56
comments 223

A hét egyik nagy híre, hogy a Google kirúgta azt a munkavállalóját, James Damore-t, aki egy 10 oldalas kisesszében bírálta a cég vállalati kultúráját, főleg a nők felvételét előnyben részesítő személyzetpolitikát, mondván, eltapossák a konzervatív ellenvéleményeket, és nem vesznek tudomást arról, hogy „a nők biológiailag kevésbé alkalmasak”.

Érdekes a történet mögötti komplex probléma, miszerint a Szilícium-völgy cégeiben az informatikai állásoknak a vállalati kultúrák, a képzési rendszer és a gazdasági egyenlőtlenségek sajátosságai miatt csak a 21 százalékát töltik be nők, és kevesebbet is keresnek, mint a férfiak. Ám a kormánypártilag bekebelezett és elkorcsosított Figyelő ezt is meg tudta fogni a Fidesz egyetlen ideológiájának mentén.

Lengyel Gabriella, a lap munkatársa ugyanis nyílt levelet írt James Damore-nak, amiben megvédi és Magyarországra hívja a férfit, gyakorlatilag azzal az érvvel, hogy a nők igenis képtelenek ésszel felérni azt, amit a férfiak könnyen kitalálnak. Ezt saját példáján levezetve szó szerint így írja le:

„De tudod, nagyon bírom, amikor ezek a pasik pillanatok alatt összerakják a puzzlet, ahogy hanyagul, két mondatban megvilágítják az összefüggést, a hátteret, a szélrózsa minden irányából felszedik az infókat, amire az én női agyam nem képes. Bírom, hogy mindent tudnak, vagy tudják, kitől kell megkérdezni. Sokkal humorosabbak, mint például én, pedig én még a szakdolgozatomat is a humorból írtam. Nem azért van ez így, mert egy rosszabb aggyal küldött földi pályámra a Teremtő. Nem rosszabb, csak másképp működik. Másképp működik, és ez nekem nem fáj. Nem irigylem őket, nem akarok versenyezni velük.”

Asszony így még nem küldte magát vissza a konyhába! Ott is van a helye egyébként, hiszen én sem vagyok valami nagy szakács, tehát mi, férfiak nem tudunk főzni, ilyen az agyunk.

Tréfálkozás a nők elnyomásával 1929-ben
photo_camera Tréfálkozás a nők elnyomásával 1929-ben Fotó: Gádoros Lajos / Fortepan

Már csak az a kérdés, hogy mit szólhat ahhoz a Figyelő tulajdonosa, Schmidt Mária történész, kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum igazgatója, hogy a lapja szerint a férfi beosztottjai okosabbak nála.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.