2016 volt a valaha mért legforróbb év a bolygón

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Csütörtökön jelent meg az amerikai klímahivatal, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) éves jelentése, melyben a 2016-ban rögzített adatokat értékelték ki. És nem sok ok van az örömre: a NOAA 137 éve rögzíti az adatokat, és ez idő alatt 2016-ban volt 

  • a legmagasabb a globális felszíni hőmérséklet, 
  • tavaly volt a legmelegebb a tengerfelszíni hőmérséklet, 
  • abban a 24 évben, amióta műholdakkal figyelik a tengerek állását, most volt a legmagasabb a vízszintek állása. 

A NOAA jelentése szerint a 2016-os nagyon meleg évet az év elején érkező erős El Niño és a klímaváltozás hosszútávú hatásai okozták. 

A mostani jelentés gyakorlatilag megerősítette azt, amit a NOAA már januárban állított a Meteorológiai Világszervezettel (WMO) közösen kiadott jelentésükben. A két jelentés szerint a globális felszíni és tengerfelszíni hőmérséklet 2016-ban 0.45˚-0.56˚C-fokkal volt melegebb, mint az 1981 és 2010 között rögzített átlaghőmérséklet. Ez 1˚C-fokkal nagyobb átlaghőmérsékletet jelent az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.  

2016 volt zsinórban a harmadik év, amikor rekordmeleg volt a korábbi időszakokhoz képest. 

A jelentésnek politikai jelentőséget is ad, hogy a NOAA egy amerikai kormányzati szerv, és mostani jelentésük azután pár nappal jelent meg, hogy a klímaváltozásról szóló egy másik, szövetségi jelentés készítői amiatt aggódtak, hogy a Fehér Ház megakadályozhatja majd a jelentés publikálását. 

Kdden a The New York Times részleteket is közölt a jelentésből, amit nemrég terjesztettek be a kormány elé.

A 13 szövetségi környezetvédelmi hivatal és ügynökség által készített összeállítás arra a következtetésre jutott, hogy az amerikaiak máris közvetlenül érzik a globális felmelegedés hatásait, például azt, hogy 1980 óta az Egyesült Államokban gyorsan és drasztikusan emelkedett az átlaghőmérséklet. Az újság szerint 1500 év óta az elmúlt tíz évben volt a legmelegebb az időjárás.

A tudósok által összeállított jelentés félreérthetetlenül ellentmond Donald Trump és kormánya álláspontjának, miszerint bizonytalan, hogy mi az ember szerepe a klímaváltozásban, amelynek hatásait kormányzati vélemény szerint csupán korlátozottan lehet pontosan előrejelezni. 

"A légkörtől az óceán mélyéig bővelkedünk a klímaváltozás bizonyítékaiban" - idéz a The New York Times a dokumentumból, amelynek szerzői megjegyzik, hogy tudósok tízezreinek tanulmányai már dokumentálták a klímaváltozás érzékelhető és látható következményeit. 

"Több bizonyíték mutatja, hogy az emberi tevékenység, különösen az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása felelős elsődlegesen a nemrégiben megfigyelt klímaváltozásért" - fogalmaznak a jelentés összeállítói. Rámutatnak többek között arra is, hogy az átlaghőmérséklet még abban az esetben is 0,30 százalékkal növekedne ebben az évszázadban, ha az emberiség azonnal felhagyna a káros gázok kibocsátásával. Előrejelzéseik szerint azonban amennyiben a helyzet változatlan marad, a Föld légkörének hőmérséklete 2 Celsius fokkal emelkedik. 

A jelentés szerint a még látszólag csekély globális hőmérséklet-változásnak is nagyon komoly következményei vannak: például erőteljesebb és hosszabb ideig tartó hőség, intenzívebb viharok és esőzések, a korallzátonyok gyorsabb pusztulása. A tudósok egyik fontos megállapítása szerint a manapság tapasztalható szélsőséges időjárás szintén a klímaváltozásnak tulajdonítható. Az elemzést az Országos Klímabecslés (NCA) nevű kormányzati szervezet készítette, amely minden évben közzéteszi kutatásai, felmérései eredményeit. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia már jóváhagyta az idei értékelést, és a szerzők most a kormányzat jóváhagyását várják, hogy nyilvánosságra hozhassák. (CNN, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.