Gerhard Schrödert kinevezték a Rosznyeft igazgatótanácsába

2017 augusztus 13., vasárnap 10:03
24

Az egykori német kancellár közismerten közeli viszonyt tart fenn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és most úgy néz ki, az eddigieknél is jobban beérett a kapcsolat: az orosz energetikai szektorban eddig is otthonosan mozgó Schrödert beválasztották az állami olajóriás, a Rosznyeft igazgatótanácsába. 

A 73 éves Schröder 2005, azaz kancellári posztjának elhagyása óta az Északi Áramlat projektet ellenőrző társaság felügyelő tanácsának elnöke volt. Ez a vállalat irányítja az Északi Áramlat nevű tengeralatti földgázvezetéket, ami a Balti-tenger alatt szállít orosz gázt Németországba, és melynek többségi tulajdonosa a Gazprom. Schröder tavaly váltott, az Északi Áramlat 2 menedzsere lett. 

Schröder 2005-ös kinevezése meglehetősen botrányos volt, hiszen kancellárként maga is támogatta a gázvezeték megépítését, majd rögtön a távozása után a felügyelővállalat élén találta magát. A politikus azóta is állítja, nem tett semmi törvénytelent. 

Vélhetően szintén vitatott lesz majd a Rosznyeftbe történt kinevezése is: a Krím elfoglalása miatt a nyugati országok szankciókat vetettek ki az orosz cégre. A Rosznyeft amúgy tőzsdén is jegyzett vállalat, 20 százaléka például a BP kezében van, de 50 százaléknyi részesedés az orosz állam kezében van. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt