A legcsóróbb NBI-es csapatnál is milliós fizetések vannak

futball
2017 augusztus 15., 12:59
comments 181

Tavaly Mészáros Lőrinc csapata, a Puskás Akadémia és az a Balmazújváros jutott fel az NBI-be, amelyet Tiba István fideszes képviselő irányít. 

Míg a felcsúti az egyik leggazdagabb magyar klub, a Balmazújváros a másodosztályban is csak közepes költségvetésű csapatnak számított, az NBI-ben messze ők a legcsóróbbak. A klub azért így is tisztességes fizetést ad a játékosainak.

„A legjobban kereső játékosunk havi 7 ezer eurót visz haza, egy ilyenünk van összesen, a többiek ennél jóval kevesebbet, a keret tizenegynéhány tagja 1 millió forint alatt keres. Tudjuk, hogy a magyar társadalom egészét nézve ezek is hatalmas pénzek, ugyanakkor az NB I-ben alacsony fizetésnek számítanak" - nyilatkozta Tiba István a csakfoci.hu-nak. A keret 24 fős. Van ezen felül pontprémium is, ami úgy lett kialakítva, „hogy ne csak a siker miatt érje meg mérkőzést nyerni. A győzelemért 1000 eurót, a döntetlenért pedig 500-at kapnak a játékosok, függetlenül az ellenféltől”.

A balmazújvárosi Rácz Ferencet ünneplik, miután gólt rúgott a DVTK-nak 2016 augusztusában. A Balmaz 4-0-ra nyerte a meccset.
photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Hogy mennyire nem a piac tartja el a magyar futballt, arra jellemző adat: a klub büdzséjének 75 százalékát az MLSZ központi támogatása teszi ki, míg a maradék 25-öt a város és a kisebb szponzorok biztosítják. Jellemző, hogy tavaly, még a másodosztályban a Balmazújváros is kapott új stadiont, nagyjából egymilliárdból, fűtésrendszert is kiépítettek a gyep alá, de azt pont akkor nem kapcsolták be, amikor jeges volt a pálya, mert nagyon drága az üzemeltetése, így elhalasztották a februári meccset. 

A szűkös anyagi lehetőségeik miatt betartják az MLSZ fiatalokra és légiósokra vonatkozó ajánlásait, így plusz pénzt kapnak, ha végig a pályán van 1997. január elseje után született játékos, és legfeljebb három (nemzetközi kupában indult csapatok ellen maximum öt) légiós van egyszerre a pályán. Tiba ugyanakkor nem ért egyet a légiósszabállyal, „mert a külföldiek korlátozásával nagyon megdrágultak a magyar játékosok, irreálisan magas fizetések alakultak ki emiatt". 

Felcsúton egyébként - az NBI-ben egyedüliként - sem a fiatalszabályt, sem a légiósokra vonatkozó korlátozást nem tartják be, ott nem számít, hogy emiatt bukják az MLSZ extra támogatását. A Puskás két ponttal utolsó, a Balmazújváros 5 ponttal egyelőre 10.   

Tibától megkérdezték, hogy nem irigykedik-e a szintén most feljutó, pénzben úszó Felcsútra?

„Abból a szempontból van irigység, hogy nálunk nincs olyan vállalkozó, aki fele vagy negyed annyi pénzzel támogatna minket, de magára a klubra nem irigykedünk. Meggyőződésem, hogy a Puskás Akadémia jóval előrébb fog végezni a bajnokságban, de remélem, nem hétvégén ellenünk támadnak fel. Egyébként egyetlen klubtól sem irigylem a támogatókat, az lenne jó, ha minden csapat mellett állna egy tőkeerős szponzor. Nekem régi mániám, hogy sok pénzből megcsinálni valamit nem olyan nagy fegyvertény, kevés pénzből sikeresnek lenni jóval nagyobb dicsőség. Valami ilyesmire készülünk mi most Balmazújvárosban.” (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.