Brexit: Átmeneti vámuniót szeretnének a britek

Tbg
eu
2017 augusztus 15., kedd 4:02

A brit kormány a héten a Brexittel kapcsolatban több kérdésben is részletesen ismerteti álláspontját a nyilvánossággal, illetve a válóféllel, az EU-val, a tárgyalásoknak ugyanis hamarosan meg kell kezdődnie.

Bár több lényeges kérdést kell még tisztázni, London először a vámunióval kapcsolatban ismertette javaslatát, amely tulajdonképpen ideiglenes jelleggel, a kilépési tárgyalások lezárásig, kb. 2019 márciusáig fenntartaná a jelenlegi vámuniót, hogy a gazdasági szereplőknek csak egyszer kelljen átállnia az új rendszerre.

Kérdés persze, mit szól ehhez Brüsszel, amely sokkal inkább arra kíváncsi, London mit gondol az egyéb egyezményes ügyekről, úgy mint az uniós állampolgárok beutazásáról, munkavállalásáról, vagy éppen az EU-tag Írország közötti határ ellenőrzéséről.

A konzervatív kormány javaslatával máris elégedetlen a Munkáspárt Brexit-ügyi illetékese, Keir Starmer, aki szerint a javaslat nem következetes, és pontatlan, emiatt nem lesz alkalmas iránytűként a tárgyaláson részt vevő delegáció számára.

A liberális demokraták szóvivője, Tom Brake szerint a tervezet „csak elodázza a gazdasági szereplők kárait, amit a vámunió elhagyása jelent. Rossz lesz az üzleteknek, hosszabbak lesznek a sorok a határainkon, magasabbak árak jönnek a Brexit után”.

A brit gyáriparosok szövetsége (CBI) ugyanakkor kielégítőnek találja a javaslatot. (BBC)