A Momentum fáklyás felvonulást szervez Putyin ellen

politika
2017 augusztus 17., 04:44
comments 403

Augusztus 28-án újra Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin, ebből az alkalomból szervez tüntetést a Momentum. A párt közleménye szerint az orosz elnök meghívása egy újabb lépés Moszkva és az orosz befolyás felé, ez volt rossz irány az ország számára, ezért szerveznek Európamenetet. 

A program szerint este hét után fognak majd gyülekezni a résztvevők a Sánc utca és Hegyalja út sarkánál, és innen fognak fáklyákkal felvonulni a Citadellára.  

A héten a Momentum azt is közzétette, hogy hogyan alakítanák át arányosabbá a választási rendszert Magyarországon. 

Mint anyagukban írták, a jelenlegi rendszer aránytalan: 

  • szavazási metódus egydimenziós választópolgárokat feltételez és nem engedi, hogy a választók másodlagos preferenciái érvényre jussanak 
  • ellehetetleníti a pártok és egyéni jelöltek együttműködését, ezáltal elmélyítve a társadalmi törésvonalakat és ellehetetlenítve a párbeszédet
  • a reprezentativitás ellen hat továbbá, hogy a kerülethatárok manipulatív módon, politikai szempontok szerint lettek meghatározva

Ezzel szemben a Momentum egy vegyes rendszert javasol, ahol 129 képviselőt arányos listán, míg 70 képviselőt kétfordulós egyéni szavazással választanak meg. 

Azt írják, hogy a győzteskompenzáció eltörlésével és a listás ág súlyának növelésével arányosabbá tennék a rendszert, míg az egyéni ág biztosíthatja a képviselők és választópolgárok szorosabb kapcsolatát. A kétfordulós rendszer lehetővé teszi a másodlagos preferenciák érvényesülését. A kerülethatárokat a többi párt, valamint egy e célból felállított független testület segítségével, politikai érdekeket mellőzve módosítanák. A vesztes töredékszavazatokat, az öt százalékos küszöböt, valamint a rendszer egyéb elemeit meghagynák. A határon túl élő választópolgárok számára is lehetővé tesszük az egyéni jelöltre való szavazást, így teljesül az egyenlő választójog követelménye.

Valamint a választási eljárással kapcsolatban megváltoztatnák a levélben szavazás szabályait és annak lehetőségét kiterjesztenék a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, külföldön tartózkodó szavazópolgárokra is. Felülvizsgálnák a választási jogorvoslatokat, hogy ne lehessen pusztán formai okokra, így akár elírásokra hivatkozva elutasítani azokat. 

Írnak arról is, hogy politikai reklámokra vonatkozó jelenlegi szabályozás indokolatlanul korlátozza a szólás- és sajtószabadságot, és csak a kormánypárt érdekeit szolgálja. 

Ezen kívül vannak még további felvetések is Momentum programjában a választási reformokról, ami azért is lehet érdekes, mert ez lehet az ősz egyik slágertémája. Gulyás Márton még az év első felében jelentette be, hogy ősszel az összes ellenzéki pártot megszólító társadalmi kampányt indítanak, melynek egyetlen célja egy arányosabb és igazságosabb választási rendszer elérése lesz. Gulyásék korábban azt állították, hogy ha október 23-ig ezt nem sikerül keresztülvinniük, akkor erőszakmentes polgári engedetlenségi akciókat indítanak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.