A Momentum fáklyás felvonulást szervez Putyin ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Augusztus 28-án újra Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin, ebből az alkalomból szervez tüntetést a Momentum. A párt közleménye szerint az orosz elnök meghívása egy újabb lépés Moszkva és az orosz befolyás felé, ez volt rossz irány az ország számára, ezért szerveznek Európamenetet. 

A program szerint este hét után fognak majd gyülekezni a résztvevők a Sánc utca és Hegyalja út sarkánál, és innen fognak fáklyákkal felvonulni a Citadellára.  

A héten a Momentum azt is közzétette, hogy hogyan alakítanák át arányosabbá a választási rendszert Magyarországon. 

Mint anyagukban írták, a jelenlegi rendszer aránytalan: 

  • szavazási metódus egydimenziós választópolgárokat feltételez és nem engedi, hogy a választók másodlagos preferenciái érvényre jussanak 
  • ellehetetleníti a pártok és egyéni jelöltek együttműködését, ezáltal elmélyítve a társadalmi törésvonalakat és ellehetetlenítve a párbeszédet
  • a reprezentativitás ellen hat továbbá, hogy a kerülethatárok manipulatív módon, politikai szempontok szerint lettek meghatározva

Ezzel szemben a Momentum egy vegyes rendszert javasol, ahol 129 képviselőt arányos listán, míg 70 képviselőt kétfordulós egyéni szavazással választanak meg. 

Azt írják, hogy a győzteskompenzáció eltörlésével és a listás ág súlyának növelésével arányosabbá tennék a rendszert, míg az egyéni ág biztosíthatja a képviselők és választópolgárok szorosabb kapcsolatát. A kétfordulós rendszer lehetővé teszi a másodlagos preferenciák érvényesülését. A kerülethatárokat a többi párt, valamint egy e célból felállított független testület segítségével, politikai érdekeket mellőzve módosítanák. A vesztes töredékszavazatokat, az öt százalékos küszöböt, valamint a rendszer egyéb elemeit meghagynák. A határon túl élő választópolgárok számára is lehetővé tesszük az egyéni jelöltre való szavazást, így teljesül az egyenlő választójog követelménye.

Valamint a választási eljárással kapcsolatban megváltoztatnák a levélben szavazás szabályait és annak lehetőségét kiterjesztenék a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, külföldön tartózkodó szavazópolgárokra is. Felülvizsgálnák a választási jogorvoslatokat, hogy ne lehessen pusztán formai okokra, így akár elírásokra hivatkozva elutasítani azokat. 

Írnak arról is, hogy politikai reklámokra vonatkozó jelenlegi szabályozás indokolatlanul korlátozza a szólás- és sajtószabadságot, és csak a kormánypárt érdekeit szolgálja. 

Ezen kívül vannak még további felvetések is Momentum programjában a választási reformokról, ami azért is lehet érdekes, mert ez lehet az ősz egyik slágertémája. Gulyás Márton még az év első felében jelentette be, hogy ősszel az összes ellenzéki pártot megszólító társadalmi kampányt indítanak, melynek egyetlen célja egy arányosabb és igazságosabb választási rendszer elérése lesz. Gulyásék korábban azt állították, hogy ha október 23-ig ezt nem sikerül keresztülvinniük, akkor erőszakmentes polgári engedetlenségi akciókat indítanak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.