Robbantásra készülhettek a barcelonai támadók

külföld
2017 augusztus 18., 09:41
comments 76
Rendőrök biztosítják a cambrilsi lövöldözés helyszínét. A kép hátterében látható az agyonlőtt terroristák fejtetőre állt Audi A3-asa is.
photo_camera Rendőrök biztosítják a cambrilsi lövöldözés helyszínét. A kép hátterében látható az agyonlőtt terroristák fejtetőre állt Audi A3-asa is. Fotó: Tjerk Van Der Meulen/dpa Picture-Alliance/AFP

Rohamtempóban haladnak a spanyol hatóságok a csütörtök kora esti barcelonai gázolásos merénylet felderítésével, ami még akkor is lenyűgöző, ha közben hibák is csúsznak a nyomozásba, és főleg a nyomozati eredmények kommunikációjába. Emiatt kissé zavaros is a kép, ezért most megpróbáljuk összefoglalni, mit is tudunk.

Ami biztosnak tűnik:

Bár a hatóságok a támadás után nem sokkal már gyanúsítottként nevezték meg a marokkói-francia Driss Oukabirt, mostanra bizonyosnak tűnik, hogy nem a Barcelonától száz kilométernyire északra, Ripoll városában elfogott férfi vezette a Ramblán gázoló furgont. A spanyol rendőrök azóta még egy férfit őrizetbe vettek Ripollban.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a barcelonai merénylet összefügg egy alcanari robbanással és egy, péntek hajnalban történt cambrilsi incidenssel is.

Minden további rendőrségi értesülés elég bizonytalannak tűnik.

Péntek kora délelőtt például egy újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Ripollban, amely Barcelonától száz kilométerre északra van - miközben Cambrils, ahol péntek kora hajnalban lőttek agyon a rendőrök öt feltételezett terroristát, Barcelonától 120 kilométerre délnyugatra található. Erről a Ripollban őrizetbe vett gyanúsítottról a Telegraph azt írta, hogy az eredetileg meggyanúsított Oukabir öccse. Ehhez képest a legfrissebb hírek szerint a spanyol rendőrség még csak keresi Oukabir 17 éves öccsét, Moussát:

link Forrás

A cambrilsi incidens is elég zavaros. Az első hírek még arról szóltak, hogy egy terrorellenes rajtaütés során végeztek a rendőrök egy Audi A3-as öt utasával. Később már arról szóltak a hírek, hogy az Audi a Barcelonában gázoló furgonhoz hasonlóan járókelők közé hajtott, a rendőrök csak ezután nyitottak rá tüzet. Arról is szóltak hírek, hogy a Cambrilsban agyonlőtt gyanúsítottak öngyilkos merénylethez használt mellényt viseltek, de később ezekről kiderült, hogy nem volt bennük robbanószer.

Arra, hogy amúgy a merénylők robbantásra is készülhettek, abból is következtetni lehet, hogy a barcelonai merénylet előtt Alcanarban felrobbant egy ház. A robbanásról eredetileg azt gondolták, hogy baleset, de most már úgy vélik, hogy összefügghet az esti-éjszakai terrortámadásokkal. A Reuters értesülései szerint a spanyol rendőrség egy nyolcfős terrorista sejtet sejt a támadások mögött, akik gázpalackokból akartak pokolgépet készíteni.

Alcanar Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekszik.

Mindeközben a rendőrség azt is állítja, hogy Vic városában, Barcelonától 80 kilométerre északra, Ripolltól 20 kilométerre délre találtak egy furgont, amit ugyanattól a cégtől béreltek, ahonnan a barcelonai gázolásnál is használt furgont is. Azt gondolják, hogy a merénylő ezzel menekülhetet.

A nyomozás legbonyolultabb szála egy Barcelona északi elővárosában Sant Jus Desvernben történt incidens. Ezt egyelőre nem sorolják egyértelműen a másik három incidenshez, bár vannak hasonlóságok. Erről először azt közölték, hogy a rendőrök egy kordonnál agyonlőtték egy autó sofőrjét. Később kiderült, hogy nem a sofőr halt meg, és nem is a rendőrök lőtték agyon. Erről az incidensről jelenleg annyit tudunk, hogy a kocsival még Barcelona központjában törtek át egy kordonon, a kocsiban talált holttest pedig az autó tulajdonosáé. Ő az anyósülésen ült, és késszúrások okozták a halálát, ami arra utal, hogy a kocsijával együtt rabolhatta el a támadó, aki a Sant Jus Desverni lövöldözés után elmenekülhetett a helyszínről.

A barcelonai merényletben 13-an vesztették életüket, legalább százan megsérültek. Cambrilsban hat járókelő és egy rendőr sérült meg, illetve négy terrorista a helyszínen, egy a kórházba szállítás után vesztette életét. Alcanarban egy ember meghalt, egy megsebesült. Sant Jus Desvernben egy halálos áldozat volt. A támadásnak egy magyar sérültje is van, ő könnyebb sérüléseket szenvedett és már el is hagyhatta a kórházat

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.