Steve Bannon távozik a Fehér Házból, és rögtön háborút is indíthat ellene

2017 augusztus 18., péntek 17:39
223
Fotó: SPENCER PLATT/AFP

Távozik a Fehér Házból Steve Bannon, Donald Trump főtanácsadója. Bannon menesztéséről napok óta szóltak hírek a felbolydult Fehér Ház körül, péntekre már gyakorlatilag a teljes amerikai sajtó arról ír, hogy Bannon távozik.  

A Fehér Ház pedig meg is erősítette a távozást, azt mondták, "közös megegyezés" volt..

Bannon távozása azt jelentheti, hogy a kormány működését John Kelly személyzeti főnök és HR McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó irányítják majd. De nagyobb befolyása lehet Trump vejének, Jared Kushnernek és a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatójának, Gary Cohnnak is.

Bannon távozását akkor is lehetett sejteni, amikor a hét elején Trump egy sajtótájékoztatón nem volt hajlandó egyértelműen kimondani, hogy maradhat a Fehér Házban. Tovább élezte a helyzetet, hogy Bannon rögtön ezután váratlan interjút adott az American Prospect című lapnak, amiben többek között arról beszélt, a Kína elleni kereskedelmi háború a fő téma most, a fehér nacionalista tüntetőket pedig vesztes lúzereknek nevezte. Beszélt arról is, hogy a külügyminisztérium személyzeti politikáját hogyan befolyásolja - ez valószínűleg különösen bosszantotta Trumpot.

De a legfontosabb maga a megszólalás volt: a médiával kifejezetten ellenséges Bannon valószínűleg Fehér Ház-beli hatalmi játszmái részeként állt a nyilvánosság elé. Ahogy egy forrás magyarázta a Buzzfeednek, ezzel már lényegében provokálta Trumpot, hogy vagy rúgja ki, vagy tartsa magát az általa diktált nacionalista agendához. 

Bannont kinevezése óta támadják, nemcsak balról, hanem a mainstream republikánusok közül is. A Breitbart éléről érkező egykori filmproducernek Trump saját bevallása szerint is csak egy eszköz volt - ő nem konzervatív politikában, hanem civilizációs háborúban gondolkodik.

Amikor Trumpot Bannonról kérdezték, igyekezett csökkenteni a jelentőségét, és azt mondta, Bannon csak későn csatlakozott a kampányhoz. Egyelőre nem tudni, mi lesz a jövője, az ABC szerint visszatér a Breitbarthoz

A volt breitbartos Ben Shapiro szerint (aki többek között épp Bannon miatt távozott a laptól) most az jöhet, hogy Bannon Trump ellen hangolja a Breitbartot. Vagyis azt az újságot, aminek az egyik legnagyobb szerepe volt a megválasztásában.

Az Axios már arról ír, Bannon a milliárdos Mercer családdal együtt 

"atomháborút" fog indítani a "globalisták" ellen, 

akik szerinte tönkreteszik a Trump-kormányt, és ezen keresztül Amerikát. A fő célpontok HR McMaster, Gary Cohn, Jared Kushner és Ivanka Trump lehetnek, tehát éppen azok, akiknek Bannon távozásával nagyobb szerep juthat a Fehér Házban. Ahogy a Breitbart is idézi: "most jön Bannon, a barbár."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt