Négy nővel és kilenc ellenzéki párttal bontanák le a Fidesz választási rendszerét

POLITIKA
2017 augusztus 21., 06:59
comments 486

Kilenc ellenzéki párt, a DK, az Együtt, a Kétfarkú Kutya, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja a Közös Ország Mozgalom kezdeményezését a választási rendszer átalakításáról. 

link Forrás

A mozgalom videójában mindegyik párt képviselői szerepelnek, és elmondják, miért akarják megváltoztatni a csak a Fidesz-KDNP által megszavazott választási rendszert. (A kezdeményezésről a Jobbikkal is egyeztetnek, de ők a videóban nem szerepelnek. Igaz, Vona Gábor korábban azt mondta, szerinte ebben a választási rendszerben is meg lehet verni a Fideszt. A napokban a Momentum is megírta, hogyan alakítanák át a választási rendszert.)  

A mozgalmat Gulyás Márton aktivista hirdette még egy tavaszi tüntetésen a Szabadság téren. Azóta bejelentették: ősszel nyilvános vitasorozatot kezdenek arról, milyen választási rendszert szeretnének. Ennek helyszíne az Alkotmány utcában felállított Agóra nevű közösségi tér lesz, itt szeptember negyedikétől minden nap nyilvános politikai vitákat tartanak majd. A cél az, hogy október 23-ig a parlament elé kerüljön egy törvénymódosító javaslat a választási rendszer átalakításáról; ezt a vitában részt vevő pártok valamelyike nyújtaná majd be. Ha ezt nem szavazza meg a parlament, a mozgalom tagjai azt ígérik, polgári engedetlenséget kezdenek.

photo_camera Balról jobbra, a Közös Ország Mozgalom szóvivői: Vörös Eszter, Zajtai Barbara,  Budija Szilvia és Mészár Anna Fotó: botost/444.hu

Bár a mozgalom eddig elsősorban Gulyás Mártonhoz kötődött, a következő hetekben ő hátrébb lép a nyilvánosságtól. A Közös Ország Mozgalom négy szóvivőt választott meg, Mészár Annát, Budija Szilviát, Zajtai Barbarát és Vörös Esztert. Egyikük sem foglalkozott korábban aktívan politikával, és mindannyian azt mondták, a Szabadság téri tüntetés után csatlakoztak a mozgalomhoz. Tudják, hogy kockázatos dolog most politikai aktivistának lenni, de úgy érezték, tenni akarnak valamit a panaszkodáson kívül. 

Az, hogy mind a négy szóvivő nő, nem véletlen, kifejezetten üzenni akarnak ezzel: azt akarják, hogy több nő vegyen részt a politikában. (Ezért már kaptak is kritikát, de arra is azt válaszolták, hogy a politikai kultúrát akarják ezzel megváltoztatni.)

photo_camera Az Agóra látványterve

A mozgalomnak 150 tagja van, de a szóvivők szerint további ezres nagyságrendben vannak olyanok, akik jelentkeztek, de még nem tudtak beszélni velük. Nyáron hétvégente képzéseket tartanak, itt szervezték a mozgalmat (ezek voltak a kormánypárti sajtót izgalomban tartó kiképzőtáborok) - az egyik alkalomról a Kettős mérce blog számolt be.

Arra a kérdésre, hogy miért hatná meg a teljes fegyverzetben kampányoló Fideszt ősszel, hogy emberek beszélgetnek az Alkotmány utcában, azt mondják: közösséget akarnak építeni, és példát akarnak mutatni abból, hogyan lehet közügyeket megvitatni. Egyébként pedig a Fideszt is várják a vitára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.