Az Európa-bajnokságra honosítottunk egy amerikai kosarast, aki csak fotókról látta Budapestet, de friss honfitársunk nem érkezett meg a válogatotthoz

sport
2017 augusztus 22., 14:24
comments 119

Június elsején tette le a magyar állampolgársági esküt az amerikai DeAndre Kane, akit kifejezetten a magyar kosárlabda válogatott szövetségi kapitányának, Sztojan Ivkovicsnak a kérésére honosítottak. A szándék az volt, hogy ő legyen a válogatott irányítója az Európa-bajnokságon, ahová 18 év után jutott ki a magyar csapat.

photo_camera DeAndre Kane még a Nyizsnij Novgorodban Fotó: Grigoriy Sokolov/Sputnik

A 27 éves DeAndre Kane az eskütétel miatt jött másodszor Magyarországra, mindkétszer csak nagyon rövid ideig volt itt. („Az előző alkalommal sem volt időm semmire, most sem lesz, szóval ebben a kérdésben nem tudok érdekeset válaszolni” - válaszolta a Nemzeti Sportnak arra a kérdésére, hogy tetszik „új, második hazája”). 

DeAndre Kane-nak annyi köze sem volt a magyar kosárlabdához, hogy nemcsak nem játszott hazai klubban, de európai karrierje során (játszott Oroszországban, Belgiumban, Németországban, Izraelben és Spanyolországban) nem lépett pályára magyar csapat ellen sem. 

Az ügynökét keresték meg, azonnal igent mondott, mert „Ez óriási lehetőség számomra, válogatott lehetek, képviselhetek egy országot – amelyről bevallom, egyelőre nem sokat tudok –, s Európa-bajnokságon játszhatok.”

A magyar állampolgárság felvételére így készült: „Budapest csodaszép képeken és az a kevés is tetszett, amit láttam belőle, majd ha bő egy hónap múlva jövök, megnézem jobban. Ja, és van Vapiano, amit imádok, mint ahogy az olasz ételeket általában.”

A szövetségi kapitány szerint „egy remek fizikumú játékosról van szó, aki jó lepattanózó, egy valóságos energiabomba, az egyestől a hármas posztig mondhatjuk, hogy a legjobb védők között van Európában”. Igaz, Ivkovics sem találkozott még vele korábban. 

Friss honfitársunknak augusztus 6-án kellett volna megérkeznie a válogatotthoz, hogy elkezdje a felkészülést, megismerje a csapattársait és a szövetségi kapitányt is. Amerikából érkezett volna, ahol részt vett egy nyári tornán, a The Basketball Tournamenten, meg is nyerte azt alkalmi csapatával. De nem jött, családi okokra és magánéleti problémára hivatkozva.

photo_camera Fotó: Mikhail Kireev/Sputnik

Két hét telt el már, DeAndre Kane pedig azóta sem érkezett meg. A honosítást kezdeményező szövetségi kapitány azt mondta

„DeAndre Kane az első külföldi, akit az én kérésemre igazoltunk az Európa-bajnokság előtt. Bevált szokás a földrészen, hogy a válogatottak az NBA-ből vagy euroligás klubokból igazolnak olyan játékosokat, akik átlag felettiek, s lökést adhatnak a csapatnak. Ez a szándék egyébként húszból jó, ha egyszer sikerül, ezzel pontosan tisztában voltunk, vagyunk. Azért döntöttem mégis a honosítása mellett, mert szerintem nem szabad feladni Eb-álmainkat, hogy valóban emlékezetes legyen a szereplésünk. A célunk az volt, hogy az amerikai irányítóval mi is nagyot léphessünk előre az Eb-t nyerő oroszokhoz, vagy a legutóbbi világversenyen amerikai segítséggel kiválóan szereplő csehekhez, illetve macedónokhoz hasonlóan. Egyébként bármi is történik, Kane-nek csak akkor lehetne helye a csapatban, ha megfelel az elvárásoknak.”  

A szövetségi kapitány egy másik beszélgetésben elárulta, hogy hároméves szerződést kötöttek a játékossal:

„Magyarországon a kosárlabdában több mint 60 külföldit honosítottak, közülük Jermaine Thomason kívül egyik sem tett semmit a válogatottért. Az első külföldi, akit én javasoltam, az Kane, logikusnak tartom a mai napig, hogy olyan kosarasra szükségünk van, akinek a segítségével jobbak lehetünk. Látjuk, hogy más válogatottaknál milyen problémák adódnak a külföldiek honosításával, nincs rá jobb szó, ez lutri, ezért csak úgy mentünk bele az új honosításba, hogy hároméves szerződést kötöttünk vele. Mi azt vállaltuk, hogy biztosítjuk a játéklehetőséget, ha ő nem teljesíti erkölcsileg és morálisan azt, ami a magyar címerhez illik (hozzáteszem, a játéktudása nem kérdés, jó játékosról van szó!), akkor annak komoly következményei lesznek rá nézve.”

Lapértesülések szerint a három évre magyar válogatottnak szerződtetett DeAndre Kane-nek 25 millió forintot kell fizetnie, ha nem tartja be a megállapodást. Az Európa-bajnokság szeptember elsején lép először pályára, a csoportban Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró  és a házigazda Románia az ellenfél. 

DeAndre Kane a magyar állampolgárság felvétele után a Maccabi Tel-Avivhoz szerződött, ahol már uniós állampolgárként játszhat az Európa-ligában. 

link Forrás

Az viszont jó hír, hogy a Barcelona szerződtette Hanga Ádámot, a játékos átesett a kötelező orvosi vizsgálaton, így elhárult az akadály, hogy a válogatottal részt vegyen az Európa-bajnokságon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.