Letartóztatták az orosz színházi rendezőt, mert a hatóságok szerint nem csinált meg egy előadást, amire felvette a támogatást

külföld
2017 augusztus 23., 17:10
comments 111

Augusztus 22-én Szentpéterváron letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, Oroszország egyik legismertebb rendezőjét. A rendezőt forgatásról vitték el, és rögtön Moszkvába szállították. Az ellene felhozott vádak szerint a 48 éves rendező a társaival együtt 68 millió rubelt – 300 millió forintot – sikkasztott el. A nyomozásban már korábban őrizetbe vették a Gogol Center könyvelőjét, az orosz média szerint terhelő vallomást tett Szerebrennyikovra, mondván, hogy a rendező pénzt mentett ki csak papíron létező cégeken keresztül, a Gogol-centerben lévő saját társulatára, a 7-es stúdióra és a Platform nevet viselő művészeti projektre.

Kirill Szerebennyikov középen a Helikon Operában 2017 júniusában
photo_camera Kirill Szerebennyikov középen a Helikon Operában júniusban Fotó: Vlagyimir Vjatkin/Szputnyik

A Meduza szerint a vádak között szerepel az is, hogy a Szentivánéji álom című előadás elkészítésére kapott állami támogatást a társulat, és hogy a rendező ezt a pénzt sikkasztotta el. A hatóságok szerint pedig

ez a színdarab soha nem készült el.

Valójában azonban elkészült, 2012 novemberében mutatták be nagy siker lett Oroszországban és külföldön egyaránt. Az előadásokról filmek, fotók, kritikák és beszámolók készültek. A hatóságok szerint azonban ez még nem bizonyítja, hogy a darab tényleg létezik.

A külföldről publikált orosz ellenzéki Meduza a rendező elleni pert a sztálini idők koncepciós eljárásaihoz hasonlítja, és arra utal, hogy Szerebrennyikovot csak az aktív ellenzéki szerepvállalása miatt tartóztatták le. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.