Terhelő vallomást tett Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőre egy sikkasztási ügy gyanúsítottja

színház
2017 augusztus 10., 17:04
comments 14

Terhelő vallomást tett Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendezőre egy sikkasztási ügy gyanúsítottja, saját cégének letartóztatásban lévő volt főkönyvelője.

Az orosz kormány kritikusának számító művész eddig csak tanúként szerepelt a cége, a Studio 7 állítólagos sikkasztási ügyében indított nyomozásban, de a hatóságok Moszkvában azt szivárogtatták ki, hogy Nyina Maszljajeva, a cég volt főkönyvelője a kihallgatásán azt állította, Szerebrennyikov „csak azért alapította a céget, hogy állami támogatásokat nyúljon le”.

A népszerű rendező cégét 200 millió rubel (kb. 870 millió forint) elsikkasztásával vádolják, az ügyben a közelmúltban letartóztatták a Studio 7 volt vezérigazgatóját, Alekszandr Malobrodszkijt is.

A Szerebrennyikovra gyakorolt hatósági nyomás erősödése nagy aggodalmat kelt a Stuttgarti Állami Operánál, mert szeptemberben az orosz rendezőnek kellene színre vinnie az új szezon első premierjét, a Jancsi és Juliskát, Engelbert Humperdinck meseoperáját.

Bár a rendező formálisan még nem gyanúsított, úgy tudni, hogy az útlevelét már bevonták, így nem utazhat külföldre. A stuttgarti operaház csütörtökön kételyeinek adott hangot a Szerebrennyikov elleni vádakat illetően, és felszólította az operaházat, bármi is legyen a vizsgálat eredménye, tartsa be az arányosság elvét.

A rendező tagad minden vádat. A stuttgarti Staatsoper fődramaturgja, Sergio Morabito, aki a napokban Moszkvában találkozott Szerebrennyikovval, azt mondta, hogy a vádaknak nincs semmi alapjuk, az állami támogatásból a rendező „magas színvonalú és roppant sikeres művészeti programot valósított meg”, és szerinte Oroszországban jelenleg „nincs még egy olyan művész, akinek hazai és nemzetközi kisugárzása az övéhez fogható lenne”.

Kirill Szerebennyikov középen a Helikon Operában 2017 júniusában
photo_camera Kirill Szerebennyikov középen a Helikon Operában júniusban Fotó: Vlagyimir Vjatkin/Szputnyik

A múlt hónapban a moszkvai Nagyszínház lefújta az évad legjobban várt bemutatóját, a Rudolf Nurejev balettlegenda életéről szóló, Szerebrennyikov által rendezett balett világpremierjét, meg nem nevezett kulturális minisztériumi források szerint melegpropaganda miatt, ugyanis a darab kitért volna az 1993-ban 53 évesen AIDS-ben elhunyt homoszexualitására is.

A szókimondó Kirill Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.