A Fehér Ház Ukrajna felfegyverzését tervezgeti

Donald Trump hadügyminisztere, James Mattis tábornok még csütörtökön jelezte az ukrán elnökkel, Petro Porosenkoval tartott sajtótájékoztatóján, hogy az USA erősen fontolgatja, hogy védelmi fegyverzetet adjon el a kelet-európai országnak.

A defenzív fegyverzet nem provokatív, hacsak nem az agresszor szempontjából

– mondta Mattis, egyértelműen Oroszországra utalva, melynek vezetője, Vlagyimir Putyin hétfőn éppen az USA NATO-szövetségesének, Magyarország miniszterelnökével jön tárgyalni Budapestre.

Egy amerikai M1A2 SEP tank harckocsi egy májusi németországi hadgyakorlaton.Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Kurt Volker, az USA Ukrajnába küldött különmegbízottja, volt NATO-nagykövet megerősítette a Fehér Ház szándékát: arról beszélt, az USA komolyan fontolgatja, hogy megváltoztatja eddigi álláspontját, és közvetlenül is elad fegyvereket Ukrajnának.

A New York Times szerint Javilin tankelhárító rakéták eladásáról lehet szó. Ennek a rendszernek az eladását az Obama-féle Fehér Ház még visszautasította, azóta viszont változott a helyzet, különösen abból a szempontból, hogy a minszki békefolyamat gyakorlatilag összeomlott. Volker arról is beszélt, hogy szerinte elképzelhetetlen az enyhülés az amerikai-orosz viszonyban, amíg az ukrán válságot nem sikerül elfogadhatóan rendezni. (Financial Times, New York Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.